Filmsstudion presenterar: ”Fäktaren”

Vad? ”Fäktaren”
När? 30 januari
Var? Bio Maxim

”Fäktaren”– filmstudions andra film för säsongen – är något så ovanligt som en estländsk film. Den utspelar sig i början av 1950-talet och bygger på den estländske fäktaren Endel Nelis liv. Huvudpersonen, spelad av Märt Avandi, flyr undan KGB i Leningrad och tar sig till Haapsalu i Estland, som då var en del av Sovjetunionen. Hans stora passion är fäktning, och när han får jobb på en skola börjar han också undervisa eleverna i denna sport. Men det dröjer inte länge förrän han ställs inför ett svårt val.

Filmens regissör är den finlandssvenske Klaus Härö. Filmstudion har inte tidigare visat någon av hans filmer, men 2005 kunde man på biograferna se ”Den bästa av mödrar” som berättar om Eero som kommer till Sverige under andra världskriget tillsammans med många andra krigsbarn. Denna ömsinta berättelse utspelar sig på Österlen där Eero, som är desperat av hemlängtan, bygger en flotte för att segla hem till Finland, en seglats som hade kunnat sluta i förskräckelse. Maria Lundquist och Michael Nyqvist spelar hans svenska fosterföräldrar.

Om ett annat barn som har det svårt handlar ”Elina – som om jag inte fanns” (2003), som handlar om Elina. Filmen utspelar sig i Tornedalen och flickan kan inte anpassa sig till den nya skolan. Bibi Andersson gör en riktigt elak skolfröken som tvingar alla barnen att tala svenska och bestraffar dem när hon hör dem tala sitt modersmål tornedalsfinska på rasterna. Detta var inget som fröken själv hittat på utan en skamfläck i svensk skolpolitik.
I ”Den nya människan” (2007) tar Klaus Härö upp ytterligare ett ämne som Sverige helst vill glömma: tvångssteriliseringen av 63 000 människor, varav 93 % kvinnor, under åren 1934-1976. Med denna metod ville man skapa en bättre befolkning och rensa ut icke önskvärda personer.
Klaus Härö tar alltid upp viktiga ämnen och berättar på ett fängslande sätt. Det är minsann på tiden att vi i Landskrona filmstudio visar en av hans filmer.

Eva Lindfors, Landskrona filmstudio

Bilden ovan: Finlandssvenske regissören Klaus Härös film ”Fäktaren” från 2015 bygger på den estländske fäktaren Endel Nelis livshistoria. Foto: Press