Mörk start på 2017

Efter ett år av mycket positiv utveckling för staden, kändes de sista dagarna av 2016 och dom första av 2017 som ett mycket mörkt kapitel i dagboken.

Händelserna kring branden på Karlslundstorget var bara starten i en alldeles för lång rad. Karlslundstorget är idag svårt härjat av elden som ödelade i stort sett hela köpcentret, men det är inte första gången det sker. Senast 2016 utsattes pizzerian för brandattentat och polisen tror att branden startade där även denna gång. Om attentaten hänger ihop vet man ännu inte och polisen har efterlyst vittnesmål som kan hjälpa till att få klarhet i vad som hänt.

Dessvärre slutade inte de tragiska händelserna där.
Dagen efter den 28 december blev Speakers Corner utsatta för ett beväpnat rån. De två förövarna tillskansad sig en okänd summa pengar med hjälp av hot med en machete och ett pistolliknande föremål, inga personer kom tack och lov till skada, rent fysiskt i alla fall.
Ett antal ungdomar avfyrade raketer både mot Dammhagsskolan och Seminarieskolan. När Räddningstjänsten, vid flera tillfällen under kvällen, ryckte ut för att släcka eldarna besköt ungdomarna brandmännen med raketer. Händelserna är nu polisanmälda.
På självaste nyårsnatten knivskars en person och tidigt på nyårsdagen ytterligare en. I båda fallen hade offer och förövare en relation och brotten rubriceras i dagsläget som mordförsök.
Innan röken hann lägga sig var det natten till den 3 januari dags för nästa brand.
Denna gången var det Anniegården som utsattes. Polisen rubricerar det hela som mordbrand då man hittat spår efter brandfarlig vätska.
Senare samma natt grep polisen tre 15-åringar som ägnade sig åt att försöka elda upp en busskur vid Pilåkern. Brottet rubriceras skadegörelse genom brand.

Sammantaget har alla händelserna lagt en mörk ridå över staden. Kommunen, politikerna och polisen ser det hela mycket allvarligt och i tisdags hade kommunalråd, tjänstemän och polisen möte för att gemensamt försöka hitta lösningar på det uppenbara problemen. Torkild Strandberg gick på nyårsafton ut med ett öppet brev där han bland annat uppmanade till större föräldraansvar eftersom flera av helgens raketrelaterade incidenter handlade om stökiga ungdomar. Kommunen kommer lägga ner både arbete och resurser på detta och förväntar sig nu att även polisen gör detsamma.
– Redan igår – läs i måndags – tog vi beslut om att förstärka Fältgruppens närvaro. Det ska finnas resurser till det. Dessutom utökas väktarbevakningen. Vi har idag också beslut att bistå polisen och ställa upp om när och om de behöver något specifikt,  sa Torkild Strandberg till landskronadirekt.se direkt efter tisdagens möte.
Det positiva i allt elände är att händelserna med stor sannolikhet inte är förknippade med varandra och det är även polisens uppfattning.

Bilden ovan: Larmet kom vid 22.30-tiden på tisdagkvällen och elden slog ut från fastigheten när den första räddningsstyrkan kom till Pilängstorget. Foto: Michael Olsson

… Men det finns ljus i mörkret
I samband med helgerna har det inträffat ovanligt mycket tråkigheter, men det är viktigt att nyansera det hela. För återigen har Landskrona blivit en trygg plats att bo på, en plats som utvecklas och får högre status. En plats som ligger attraktivt och är attraktiv, med sin vackra arkitektur och rika handels- och nöjesliv.
Det går otroligt snabbt att glömma, men under året har det hänt otroligt mycket roligt och massor av spännande saker i staden.
Starten av byggandet av Stadskajen, Landskronasamverkans lyckade evenemang Höst och Jul i Landskrona eller vad sägs om århundradets Landskronakarneval, den fantastiska Landskronagalan och vi har väl svårt att glömma BoIS seger mot MFF. Vi fick också en alldeles egen OS-medaljör genom skeetskytten Marcus Svensson och för många ett efterlängtat och alldeles eget Harrys.
Börjar man fundera så väger det positiva tyngre, betydligt tyngre. Det är därför viktigt att se allt i rätt perspektiv och fortsätta verka för den positiva andan och utvecklingen som finns i Landskrona. Kommunen tar de senaste händelserna på största allvar, men det är lika viktigt att vi som invånare tar vårt. Tillsammans kan vi göra Landskrona till en stad alla vill bo och verka i. Vi är snubblande nära så låt oss fortsätta på den positiva inslagna vägen.