Multiartister med budskap ger 100 procent

Ett stycke förundransvärd underhållning. Men också en tanke på att man klarar av mer än vad man tror. Det hoppas multiartisterna Julien Auger och Mikkel Hobitz bjuda på under sin föreställning på teatern den 27 januari.

”100 % Cirkus” är namnet på föreställningen som utlovas innehålla såväl halsbrytande akrobatik med stång, mongolisk strupsång, poesi och hårhängning som hula-dans. Världspremiären sker på Landskrona teater efter ett års arbete med föreställningen där de själva står för allt, så som regi, produktion, ljussättning, musikval och framförande.
Fransmannen Julien Auger och dansken Mikkel Hobitz gick bägge ut från Dans- och cirkushögskolan i Stockholm under våren 2012. Efter det har deras vägar ibland korsats när de turnerat med olika cirkuskompanier.
– Vi kom på att vi kanske skulle träffas avsiktligt någon gång, så vi var en vecka i Prag och övade och pratade om en ny föreställning, säger Julien Auger och skrattar.

Att det blir premiär just i Landskrona har att göra med att de två multiartisterna fått så kallat residens här under januari, alltså tillgång till teatern för att öva och ett boende.
– Fotofestivalen har numer en lägenhet för residens, det ger många möjligheter och den blir flitigt utnyttjad, säger Håkan Persson på Landskrona stads avdelning för kulturstöd.
Kommunen bidrar också på andra sätt till föreställningen: cirkuselever och andra elever från kulturskolorna i Landskrona och Svalöv kommer vara med på ett hörn.

Förutom en god kulturupplevelse så hoppas Julien Auger och Mikkel Hobitz att att publiken ska få med sig något annat hem.
– Kanske att man tänker ”det där skulle jag också kunna göra” när man står ensam i duschen, säger Julien Auger.
– Vi funderade över att vi gärna vill förändra världen lite grand med vår föreställning, och vilket budskap vi i så fall ska ha. Och det vi kom fram till var att utmana fördomar och det som man ser som sina begränsningar.
Ett sätt som de utmanar både förställningar om storlek och styrka, och fysikens lagar är i ett av de akrobatiska numren. Där lyfter den relativt nätte Julien sin mer storväxte kollega Mikkel högt upp mot taket.

Bilden ovan: I ett av de akrobatiska numren utmanas både fysikens lagar och fördomar om att liten inte kan vara stark, då Julien Auger bär sin mer storväxte kollega Mikkel Hobitz på axlarna.

Mikkel Hobitz (till vänster) och Julien Auger gick på Dans- och cirkushögskolan i Stockholm samtidigt. Nu har de gemensamt skapat en föreställning som får premiär på Landskrona teater.

”100% Cirkus”

  • Vad? Nycirkusföreställning på Landskrona teater.
  • När? Den 27 januari klockan klockan 19.
  • Hur? Biljetter via tickster.com