Svalöv först ut i landshövdingens ”Eriksgata”

Skånes landshövding Anneli Hulthén kommer från Göteborg och är relativt ny på sin post. Nu ska hon lära känna kommunerna i länet. I onsdags var hon i Svalöv.

– Jag åker ut och träffar kommunerna. Svalöv är först ut, sa Anneli Hulthén i samband med onsdagens möte i kommunhuset.
Där var bland annat kommunalråd, olika tjänstemän och representanter från SvaBo. De diskuterade främst bostadsbyggande och hur man tar hand om nyanlända i kommunen.
Midgårdsskolans rektor Magnus Lindkvist och Röstångabon Daniel Unnerbäck var där och berättade hur man har gjort på Midgårdsskolan och i Röstånga.

Anneli Hulthén efterfrågade vad Länsstyrelsen kan göra bättre och föra vidare till andra myndigheter.
– Migrationsverket har väldigt kort framförhållning. Nu öppnar vi ett boende, nu stänger vi, sa Kerstin Lingebrant, tillförordnad kommunchef.
– Det är samma utmaningar för de mindre kommunerna som för de stora. Men det slår hårdare för dem när det händer någonting, sa Anneli Hulthén efteråt.
– Sedan var det väldigt positivt att höra om Röstånga, hur folk gemensamt gör något annat, sa Anneli Hulthén som hoppades få komma tillbaka till Svalöv fler gånger.

Sedan tog SvaBo:s vd Robert Johansen täten för en liten promenad till en gräsplätt mellan Ryttaregatan och Möllegatan, nära Gustaf Eliassons park. Där vill SvaBo bygga ett nytt flerfamiljshus år 2020, kanske av samma typ som företaget byggt på den gamla Pressbyråtomten.
– Jag tycker att det var ett trevligt besök. Det är bra att de kommer ut och lyssnar på oss, sa Birgitta Jönsson (S), kommunstyrelsens ordförande.
– En tätare och tidigare dialog med Länsstyrelsen hoppas jag på.
Det önskade kommunalrådet Olof Röstin (M) också.
– Jag tycker vi fick en mycket positiv och tydlig dialog. Det skapades stor förstående för Svalöv kommuns förutsättningar, möjligheter och utmaningar. Särskilt inom bostadsförsörjningsfrågan. Landshövdingen var tydlig med att vi måste se möjlighet till olika typer av exploateringsomåden. Både förtätning och utvidgning runt våra orter, sa Olof Röstin.
– Nu känns det som jag fått en direktlina även till vår nya landshövding.

Bilden ovan: Landshövdingen lärde sig om Svalövs kommun. Här lyssnar hon på Daniel Unnerbäck som berättade om Röstånga.  

Anneli Hulthén

  • Född 1960 i Göteborg.
  • Socialdemokratisk politiker som bland annat suttit i riksdagen och Europaparlamentet och har varit kommunalråd i Göteborg.
  • Landshövding i Skåne län sedan den 1 oktober 2016.