Varma toner på Lions midvinterkonsert

Hallelujakören från Händels oratorium Messias, Jussi Björling och Andrew Lloyd Webber. Det är några av godbitarna när Lions arrangerar sin årliga vinter- och välgörenhetskonsert i Torrlösa kyrka torsdagen den 9 februari.

Sopranen Carolina Tholander har varit med förr.
– Fjärde gången är det nog. Det börjar bli tradition, säger hon. I år kommer vi ha med oss en kör från Helsingborg, Kropps vokalensamble och en gästande herre, en tenor, Anders Mårtensson.
Musiken blir en blandning, från klassisk musik till moderna låtar, från musikaler, operetter men också körmusik.
– Det blir en blandad konsert, säger Carolina Tholander som ackompanjeras av maken och organisten Olof Tholander, som får chansen att spela på den världskända Buxtehudeorgeln som finns i Torrlösa kyrka (se faktaruta).
– Han kan ju inte komma till Torrlösa utan att spela på orgeln, säger Carolina Tholander.

Bilden ovan: Sopranen Carolina Tholander sjunger på Lions midvinterkonsert i Torrlösa kyrka den 9 februari. Foto: Sabina Wixner

Midvinterkonsert i Torrlösa kyrka

  • Lions Club Svalöv arrangerar den 9 februari vinterkonsert i Torrlösa kyrka klockan 18.
  • Medverkande: Carolina Tholander, sopran; Olof Tholander, ackompanjatör, flygel och orgel; Anders Mårtensson, gästartist, tenor, känd från bl.a. gruppen Elysion; Kropps Vokalensembel (cirka 30 sångare); Kulturskolan i Svalöv med årets musikpristagare bland skolungdomar under ledning av rektorn Siri Sjögren.
  • Överskottet går oavkortat till Lions lokala och internationella hjälparbete.
  • Buxtehudeorgeln

  • Orgelns fasad uppfördes 1641 i Mariakyrkan i Helsingborg. Vissa inre delar är från 1500-talet.
    Torrlösa församling köpte orgeln år 1849 för 600 riksdaler.
  • Den kallas Buxtehudeorgeln för att den dansk-tyske organisten och kompositören Dietrich Buxtehude spelade på den åren 1657-1660, då han var organist i Mariakyrkan.
  • Restaurerades för 100 000 kronor år 1961 (motsvarar cirka 1,2 miljoner kronor i dagens penningvärde).