Villkorlig dom och dagsböter för polisman efter dödsolycka

Under måndagen kom domen från Lunds tingsrätt i målet kring en trafikolycka på Hälsingborgsvägen den 6 januari förra året, då en 53-årig Landskronabo dog efter att ha blivit påkörd av en polisbil.
Vid olyckan, som inträffade vid 18.40-tiden, skadades också mannens sambo svårt.
Rätten finner att den 32-årige polisman som körde bilen gjort sig skyldig till vållande till annans död och vållande till kroppsskada, det uppger Landskronaposten/HD. Polismannen har tidigare nekat till brott och hävdat att även fotgängarna själva haft ansvar för olyckan.
Polisbilens hastighet vid påkörningen vid ett övergångsställe på Hälsingborgsvägen är inte helt klarlagd, polismannens kollega som satt bredvid i bilen uppskattar den till 50-70 kilometer i timmen. Klart är att polisbilen kördes utan blåljus och sirener, och att det inte var i ett brådskande ärende.
Enligt rätten har polismannen inte varit varit tillräckligt uppmärksam och har inte anpassat hastigheten vid det oövervakade övergångsstället, och därför orsakat olyckan genom oaktsamhet. Idag har övergångsstället försetts med bättre belysning och en hastighetsvarnare för bilister.
Påföljden för polismannen blir villkorlig dom och 60 dagsböter á 200 kronor, totalt 12000 kronor. Polisens personalansvarsnämnd har tidigare meddelat att polismannen kommer behålla sin anställning oavsett utfall i tingsrätten.