Absurdistisk kung visas i limfabrik

Teaterensemblen Sommarteater på Krapperup har ändrat sina planer för skådespel i Landskrona i sommar. I stället för Tolvskillingsoperan blir det ”Kung Ubu” som beskrivs som en ”modern Macbeth”. Och spelplatsen blir av det ovanligare slaget: gamla limfabriken på Gasverksgatan.

Det blir inte första gången som Sommarteater i Krapperup ger föreställningar i Landskrona, senast var det 2008, då just Macbeth spelades på Citadellet. Precis som den uppsättningen så blir Kung Ubu en vandringsföreställning, det vill säga publiken får gå mellan olika platser där föreställningen spelas. Men eftersom hela Kung Ubu spelas under den gamla limfabrikens tak så blir den mindre väderkänslig.
– Vi har länge velat spela i Landskrona, säger Lotta Thosteman från Sommarteater på Krapperup.
– Det finns så coola lokaler där.

Innan det blev klart att Sommarteater på Krapperup kan använda de lokaler på Gasverksgatan som inte används av ägaren Svenska Lim, så var även en annan lokal akuell.
– Vi har varit och rekat på Fröfabriken, men tyvärr så gick det inte med utrymningskraven med närheten till Rohm and Haas.
Förutom i Landskrona så spelas föreställningen också i Höganäs, även där i en gammal industrimiljö: den finkeramiska verkstaden i närheten av saluhallen, i folkmun kallad ”Keramiken”.

Cirka 15 föreställningar på varje ort ska det bli, premiären i Höganäs sker den 1 juli och i Landskrona den 30 juli. I ensemblen ingår en handfull professionella skådespelare, och även ett 20-tal amatörer från Landskrona och Höganäs.
– Vi håller på just nu med rekrytering, säger Lotta Thosteman, vi har en bas med amatörer knutna till teatern, men ingen från Landskrona.
Sommarteater på Krapperup räknar med 3000 besökare på de båda orterna. Under förra veckan beviljade Landskronas kulturnämnd ett bidrag på 80 000 kronor till föreställningen. Region Skåne, Sparbanksstiftelsen Skåne och Höganäs kommun har tidigare beviljat bidrag på totalt 360 000 kronor.

”Kung Ubu”

  • Far Ubu (Père Ubu) är en grotesk rollfigur skapad av den franske författaren och dramatikern Alfred Jarry (1873-1907), som sägs vara en sammanställning av en mängd samtida skämtfigurer. I Alfred Jarrys första teaterpjäs ”Kung Ubu”, som hade premiär 1896, tar Far Ubu tillsammans med Mor Ubu över Polen och gör sig till envåldshärskare över landet.
  • Bilden ovan: Den före detta limfabriken på Gasverksgatan, mittemot Fredrik Sundbärgs pampiga elverksbyggnad, blir teaterlokal i sommar.