Visning av bärare med kontraster ikväll på Konsthallen

Offentligt och privat, synligt och osynligt, slätt och hårigt. Det är kontraster och yta som gäller för konstnären Pia Hansson som blir först ut på Landskrona konsthall i år. Ikväll klockan 18.30 är det vising av den nya utställningen.

Leksaker är ett grundmaterial för Pia Hansson. Här hundratals plastsoldater i en korsform.

Första intrycket är att ytor är viktiga. Ytor som speglar ljus, som släpper igenom ljus och som färgar det. Malmöbaserade konstnären Pia Hansson är först ut på Landskrona konsthall i år med utställningen ”CarrierII”. Verken som hon visar där är gjorda i material som plexiglas, semitransparent ritfilm, akryl, blyerts – också leksaker. Dockor till exempel, avtecknade på ritfilm eller inneslutna i plexiglas i skulpturerna som Pia Hansson kallar ”kroppar”.
– Jag köper fortfarande leksaker till mig själv, säger Pia Hansson och skrattar.
– Jag lägger ut dem i min ateljé och bygger med dem.

Semitransparent ritfilm är ett favoritmaterial. Med det så kan två teckningar tillsammans bilda något annat.

Men det är inte bara harmoni i symboliken. Vid ett fönster hänger två lager ritfilm med blyertsteckningar som smälter samman i det infallande ljuset. En bebis och något hårigt, kanske ett djur, blir till något som inte är helt bekvämt.
– Jag vill gärna att det ska finnas många ingångar i mina verk, att det ska vara öppet för tolkning. Och jag är jätteglad att det nu blivit av med en utställning här. Här blir samma verk olika om man ser det utifrån eller inifrån och de ändras med solljuset, säger Pia Hansson.

Genomskinlighet och speglingar finns i flera av verken. Här syns Pia Hansson själv – ur en annan vinkel föremålen inne i verket.

En del av verken kommer ur sorgearbete berättar hon. Sorgen efter katter har blivit blyertsteckningar av dessa, men bara fragmentariska bilder.
– Jag tycker om när betraktaren får fylla i resten själv, säger Pia Hansson.
I en av ”kropparna” ett tredimensionellt kryss i färgskimrade plexiglas, ligger personliga ägodelar från Pia Hanssons mor, som var sömmerska: en höfthållare och en haklapp. Inkapslade och synliga eller osynliga – beroende på varifrån man tittar. Privat och offentligt på en gång, om man så vill.
Utställningen ”CarrierII” visas till och med den 19 april.

Fotnot. Torsdagen den 2 februari klockan 18.30 är det visning av utställningen med konstnären och konstintendent Birthe Wibrand. Fri entré.

 

 

 

Bilden ovan: I Pia Hansson ”X” och ”kroppar” av plexiglas finns olika typer av föremål – de blir bärare av betydelser i utställningen som heter ”CarrierII”. ”X är ju också symbolen för något okänt i matematiken”, säger Pia Hansson.

 

Pia Hansson

  • Pia Hansson är bosatt och verksam i Malmö.
  • Hon har utbildning från Forums målarskola, konstvetenskapliga institutionen i Lund med flera utbildningar.
  • Förutom en rad utställningar så har Pia Hansson också haft flera uppdrag med offentlig utsmyckning, till exempel på Musikhögskolan i Malmö, Malmö latinskola och Sydvatten AB.