Det våras för prins Oscars lekplats

Det blev en rättslig långkörare, Länsstyrelsens i Skåne doppresent till prins Oscar. Men snart drar myndigheten igång en upphandling av naturlekplatsen som ska hamna i Söderåsens nationalpark.

– Vi hoppas på en byggstart senare i vår. Det är viktigt att komma ihåg att det här är en naturlekplats för skånska barn och familjer, och för alla andra familjer som besöker Söderåsens nationalpark och Naturum. Även om den bär prins Oscars namn. Vi på Länsstyrelsen vill gärna förstärka de pedagogiska inslagen kring våra Naturum. Med insamlingen har vi fått en möjlighet att förverkliga detta i Söderåsen, säger landshövding Anneli Hulthén i ett pressmeddelande.

Det var den 27 maj förra året som Prins Oscar döptes i Slottskyrkan i Stockholm. Då tog Skånes dåvarande landshövding, Margareta Pålsson, initiativ till en doppresent i form av en naturlekplats i Söderåsens nationalpark. Prins Oscar bär titeln ”hertig av Skåne”. Några kommuner beslöt att bidra till presenten, bland andra Svalöv, som ville skänka en krona per kommuninvånare. Men de besluten upphävde förvaltningsrätten i höstas, sedan kommuninvånare överklagat. Det gör att Länsstyrelsen nu erbjuder kommunerna att få tillbaka sina pengar, sammanlagt 125 000 kronor, för Svalövs del cirka 13 700 kronor.
Pengar har kommit in ändå från företag och privatpersoner. Insamlingen uppgår nu till 719 800 kronor, varav 200 000 kronor från Länsstyrelsen i Skåne själv.
Länsstyrelsen ska bygga naturlekplatsen vid naturum i Skäralid.
– Det här kommer säkert att locka besökare från vår kommun, även om den förläggs i Skäralid. Det blir ytterligare ett turistmål som kan dra turister, Torbjörn Ekelund (L), bildningsnämndens ordförande.

Foto: Kate Gabor, Kungahuset.se.