Detta läste Landskronaborna 2016

Vi befinner oss i februari, den månad som Landskronaborna lånar flest böcker. I vart fall enligt förra årets utlåningssiffror som stadsbiblioteket tagit fram åt Papperstidningen. Men vad lästes? Papperstidningen har listorna.

Kanske är det vintermörkret, kanske något annat. Klart är i varje fall att Landskronaborna var flitigast med sina lånekort under februari förra året, tätt följt av januari. Även under höstmånaden september verkar läsning locka.

De flesta lån gjordes på Stadsbiblioteket på Regeringsgatan, vilket kanske inte förvånar. Tre biblioteksfilialer finns det i kommunen, i Häljarp i Glumslöv och på Ven. Glumslövs bibliotek har sedan 2013 så kallat Meröppet. Det betyder att det går att komma in på biblioteket alla dagar, året runt mellan klockan 07 och 22, med hjälp av sitt lånekort och en pin-kod. Sannolikt är det därför den ligger i topp bland utlåningssiffrorna för filialerna, framför filialen på Sandåkerskolan i Häljarp och den lilla filialen på Uraniborgsskolan på Ven.

Det som Landskronaborna törstar efter i sin läsning är spänning, skvaller och äventyr. Så skulle man kunna tolka listorna över mest utlånade titlar. Men också vidgade perspektiv genom andras dramatiska öden och kunskap, främst i svenska språket och i trafikteori.
Toppar listan för skönlitteratur för vuxna gör Martina Haags ”Det är något som inte stämmer”. En roman kring Haags alter ego Petra – men i hög grad en självbiografisk uppgörelse med otrohet och separation från ex-maken Erik Haag. Romanen utsågs till ”Årets bok” på bokmässan i Göteborg förra året.
Bland facklitteraturen märks dels behovet av att ta körkort, och av att öka på kunskaperna i svenska språket. Etta på listan är ”Körkortsboken”, två ett svensk-arabiskt grammatiklexikon, och trea en körkortsbok – på arabiska.

Harry Potter-författaren JK Rowling toppar fortfarande barnbokslistan med ”Harry Potter och de vises sten”, trots att det nu är tio år sedan boken kom ut. Annars domineras barnbokslistan nästa helt av två namn: den amerikanske serietecknaren Jeff Kinney och svenske barnboksförfattaren Martin Widmark som bland annat skrivit ”Lasse-Majas Detektivbyrå” som blivit julkalender i tv.

 

Topp 10 skönlitteratur vuxen

 • Martina Haag: ”Det är något som inte stämmer”
 • Jojo Moyes: ”Arvet efter dig”
 • David Lagercrantz: ”Det som inte dödar oss” (kriminalroman)
 • Paula Hawkins: ”Kvinnan på tåget”
 • Elena Ferrante: ”Min fantastiska väninna : bok 1: Barndom och tonår”
 • Lucy Dillon: ”När livet börjar om”
 • Liane Moriarty: ”Öppnas i händelse av min död”
 • Michael Hjorth: ”De underkända”(kriminalroman)
 • Jojo Moyes: ”Livet efter dig”
 • Viveca Sten: ”I sanningens namn”

 • Topp 10 barnböcker (till 12 år)

 • JK Rowling: ”Harry Potter och de vises sten”
 • Jeff Kinney: ”Det långa loppet”
 • Martin Widmark: ”Fängelsemysteriet”
 • Jeff Kinney: ”Värre än vanligt”
 • Martin Widmark: ”Fotbollsmysteriet”
 • Jeff Kinney: ”Den bistra sanningen”
 • Kristina Ohlsson: ”Glasbarnen”
 • Martin Widmark: ”Brandkårsmysteriet”
 • Martin Widmark: ”Kyrkomysteriet”
 • Jeff Kinney: ”Usla utsikter”