Falnande engagemang efter storbrand

Under söndagen var tanken att Landskronabor för andra gången skulle gå i en tyst manifestation mot våld och otrygghet i staden. Första gången var under nyårsdagen, då som en reaktion på de stökiga mellandagarna och branden som totalt ödelade Pilängstorget. Den gången dök ett 100-tal personer upp – men i söndags kom bara en handfull.

Det är Suha Alrawi och Tanja Ek som tagit initiativet till de båda manifestationerna och till Facebookgruppen ”Landskronas fackla” där de hoppas att en konstruktiv diskussion ska föras.
– Det är klart att man är lite besviken, säger Suha Alrawi.
– Det verkar som om minnet är ganska kort, fyller Tanja Ek i.
Ytterligare manifestationer har varit inplanerade, men nu är det osäkert om de blir av.
– Vi får se, det är väl inte så troligt om det inte blir bättre uppslutning än så här, säger Suha Alrawi.
– Vad vi velat säga är ju just att man måste engagera sig själv om det ska bli någon förändring, inte bara vänta på att politiker ska lösa problemen, säger Tanja Ek.

Innan engagemanget med manifestationer och Facebookgrupp så kände inte Suha och Tanja varandra.
– Nej, Tanja tog kontakt med mig efter att hon sett vad ett par rader jag skrivit på Facebook. Vi har samma syn på problem och lösningar – och då tänkte vi att ”nu gör vi något!”, säger Suha Alrawi.
Vad är det ni velat åstadkomma med manifestationerna?
– Vi vill uppmärksamma inte bara politiker, utan alla ansvariga på att invånarna här har tröttnat på att se och höra om de här problemen – vi vill ha en förändring.
Vad är det ni tycker krävs mer konkret? Fler poliser?
– Nej, inte enbart fler poliser. Även om man fyller hela stan med poliser så är det en kortsiktig lösning. Det måste vara Landskronaborna själva som engagerar sig – det är ju våra ungdomar som riskerar att fara illa.
Du bor själv i Asmundtorp – hur kommer det sig att du är så engagerad i tryggheten i Landskrona?
– Jag har två tonårstjejer som vill åka till Landskrona och umgås med sina kompisar. Den oron som man kan känna för sina barn räcker. Särskilt med alla historier man hör om vad som händer. Vi tänkte att nu måste vi ta tag i situationen.

Bilden ovan: Tanja Ek (till vänster) och Suha Alrawi tog initiativet till manifestation på nyårsdagen som samlade ett 100-tal människor. Men efter den knappa uppslutningen i söndags är det osäkert om det blir fler.