Film ska föra berättelsen vidare

92-årige Emerich Roth överlevde fem koncentrationsläger. De senaste 25 åren har han berättat sin historia för en kvarts miljon skolungdomar. Nu finns hans berättelse på film och Svalövs kommun har varit med och sponsrat.

– Man får aldrig glömma det som hänt. Vi måste med alla gemensamma krafter förhindra att något sådant händer igen, säger Birgitta Jönsson (S), som sett en förhandsvisning av ”Emerich – vägen, valet och kärleken”.
– Filmen berör och ger eftertanke och mycket klokskap. Emerich är en mycket klok man, säger Birgitta Jönsson, vars morfar själv satt i Auschwitz.
Det är Ängelholmsbon Ingrid Ohlsson som producerat filmen om Emerich Roth.
– För sju år sedan kom min dotter hem och frågade mig vem Hitler är, berättar hon.
Dottern var helt förfärad över vad hennes lärare i skolan berättat om Förintelsen och Andra världskriget och kunde inte tro att det var sant.
– Jag vill gärna bidra till att historien lever, fast på ett modernare sätt, säger Ingrid Ohlsson.
Via en bekant kom hon i kontakt med en överlevare från Förintelsen, Emerich Roth.
– Har man träffat Emerich, så går det inte att göra en kort intervju, säger Ingrid Ohlsson.
Det blev en 75 minuters film, varav 15 minuter är från Förintelsen. Resterande 60 minuter är från fyra evenemang i Ängelholm, där Emerich föreläste och träffade ungdomar. Premiären var i på Jarl Kulle-scenen i Ängelholm, där Emerich föreläste. Filmen har också visats på Fryshuset i Stockholm.
– Nästa steg, hoppas jag, är att Skolfilm ska ta in den och visa den för hela årskurs åtta i landet, säger Ingrid Ohlsson.

Sammanlagt har Familjen Helsingborg, där Svalöv ingår, bidragit med 50 000 kronor till filmen.
– Att hela Familjen Helsingborg och Svalövs kommun är med, är fantastiskt, säger Ingrid Ohlsson.
Den kommer att visas på ett sammanträde i Svalövs kommunfullmäktige, dit alla är välkomna och på Linåkerskolan.

Bilden ovan: 92-årige Emerich Roth överlevde fem koncentrationsläger. Nu berättar han sin historia för nästkommande generationer i en film, som Svalöv varit med och sponsrat. Foto: Anders Nordgren