Filmstudion presenterar: ”Frihet – den blå filmen”

Vad? ”Frihet – den blå filmen”
När? 13 februari
Var? Bio Maxim

Filmstudions tredje film för säsongen är ”Frihet – den blå filmen” från 1993. Det är första delen i den så kallade trikolortrilogin. Den polske regissören Krzysztof Kieslowski, som ville göra en hyllning till Europa efter murens fall, valde att bygga sina tre filmer på trikolorens tre färger och på den franska devisen frihet, jämlikhet, broderskap.

Huvudpersonen i ”Frihet – den blå filmen” är Julie, spelad av Juliette Binoche, som i en bilolycka mister sin man och dotter. I sitt sorgearbete försöker hon sedan klippa av alla band med sitt tidigare liv. Kan man det? Kan man kalla det frihet? Julie lämnar familjens stora hus på landet och flyttar in till centrala Paris, till en liten lägenhet på Rue Mouffetard, där hon försöker skapa sig en ny tillvaro. Hon tar med en sak från sitt gamla hem och det är en lampa med blå pärlor på trådar. Förmodligen har den hängt i dotterns rum.
Musiken är ett genomgående tema i filmen. Julies man, som var en känd kompositör, höll vid sin död på med ett stort körverk till Europas enande. Även detta försöker hon lägga bakom sig och bestämmer sig för att förstöra makens alla noter. Inte heller detta lyckas. Till och med gatumusikanten spelar musiken på sin flöjt nedanför hennes fönster.

I filmen finns många extrema närbilder, till exempel på en tesked eller en sockerbit. Kieslowski förklarar i en intervju att han med detta vill visa att Julie helt och hållet koncentrerar sig på den lilla tillvaron, att hon försöker krympa världen. Men det är inte så lätt. Hon söker en känslomässig frihet i sitt nya liv men blir hela tiden påmind om hur det var tidigare. Kanske inser hon hur mycket det tidigare livet har betytt för henne när hon besöker sin dementa mamma. Mamman spelas av Emmanuelle Riva som efter en lång karriär avled för bara några veckor sedan, den 27 januari. Hon slog igenom 1959 i filmen ”Hiroshima, mon amour” och hon var aktiv in i det sista.

Eva Lindfors, Landskrona filmstudio

Bilden ovan: Franska skådespelerskan Juliette Binoche hade redan gjort sig känd genom ”Varats olidliga lätthet” (1988) och ”De älskande på Pont-Neuf” (1991). Med huvudrollen i ”Frihet – den blå filmen” etablerade hon sig ytterligare i den europeiska skådespelareliten. Foto: Press