Filmstudion presenterar: ”Sauls son”

Vad? ”Sauls son”
När? 27 februari
Var? Bio Maxim

Den ungerska filmen ”Sauls son” visar det som egentligen inte går att visa, filmar det som inte går att filma. Men regissören László Nemes kastar sig, och oss åskådare, in i detta outhärdliga. Filmen utspelar sig i ett koncentrationsläger och kameran följer huvudpersonen Saul hela tiden. Vi i biopubliken ser och upplever det han upplever. Vi blir som en följeslagare genom alla fasor. Regissören tillåter sig ingen försköning och inte heller någon förenkling i berättandet.
Saul tillhör det så kallade Sonderkommando som har till uppgift att samla ihop liken i gaskamrarna och att samla ihop kläder och eventuella värdesaker efter liken. Han befinner sig i en situation mellan bödel och offer. Saul tror sig en dag finna sin son bland offren, och han blir sedan besatt av tanken att ge sonen en riktig begravning. I och med detta äventyrar han ett uppror som han och hans medfångar planerar.
Kameran följer Sauls ansikte och nacke genom större delen av filmen och det som händer runtomkring är ofta oskarpt. Till skillnad från detta suddiga är ljuden desto skarpare. Och ibland kan ljud vara svårare att stå ut med än bilder. Man hör genom hela filmen mänskliga röster. Man hör skriken från gaskamrarna. Man hör också folk som pratar, order som skriks, röster från människor som deporterats hit till denna gigantiska folkmordsfabrik. Det talas alla möjliga språk, så som det var i verklighetens koncentrationsläger dit människor kom från olika länder. Skådespelarna, som också kommer från olika länder, talar sitt eget språk, och man kan höra åtta olika. I de ledande rollerna spelar professionella men ganska okända skådespelare, men huvudpersonen Saul spelas av en amatör – den ungerske poeten Géza Röhrig.
”Sauls son” har vunnit många priser sedan premiären 2015 och för en månad sedan fick den en svensk Guldbagge för bästa utländska film.

Eva Lindfors, Landskrona filmstudio

 

Bilden ovan: I ”Sauls son” från 2015 spelar Géza Röhrig Saul, en fånge i utrotningsläger med den fruktansvärda uppgiften att samla ihop liken i gaskamrarna. Foto: Press