Gammal kvarn maler på med ny ägare

Sedan slutet på förra året har Gissleberga kvarn mellan Teckomatorp och Norrvidinge ny ägare. Därmed fortsätter en kvarntradition som funnits på platsen sedan medeltiden.  

Många bilister som kör mellan Teckomatorp och Norrvidinge blir säkert nyfikna på den maffiga fyra våningar höga byggnaden som det står Gissleberga kvarn på. För den som stannar bilen så är Saxåns brus det första som hörs. Men vattenkraften har inte använts i kvarndriften sedan början på 80-talet. Nu drivs kvarnen på förnybar el och mjölet är krav-certifierat.
Andreas Nielsen öppnar dörren till Gissleberga kvarn. I slutet av förra året köpte han och pappa Bengt Nybergh kvarnen.
– Nu kör vi allt under samma företag, säger Andreas Nielsen, som tillsammans med fadern också driver Limabacka kvarn i Halland.

Både kvarnarna är relativt små, och långt ifrån några industrikvarnar. I båda finns både valskvarn och stenkvarn. Gisslebergas stenkvarn är mycket större än den på Limabacka och klarar 1500 kilo per timme, jämfört med Limabackas stenkvarn som klarar 100 kilo.
– Tanken är att gå över och göra mer av det stenmalda fullkornsmjölet på Gissleberga, säger Andreas Nielsen.
Dessutom har Gissleberga kvarn mycket större lagermöjligheter.
– Silon rymmer 4000 ton spannmål, medan Limabacka tar 150 ton, säger Andreas Nielsen.
Han visar vägen upp till nästa våning. De tre stenparen är i full gång. Kvarnmästare Ulf Carlsson förklarar varför Gissleberga kvarn är unik.
– Malsättet, kapaciteten och att det är den övre stenen går. På moderna är det den undre, säger Ulf Carlsson.
Avståndet mellan de två stenarna i ett stenpar avgör mjölets grovhet.

Kvarnmästare Ulf Carlsson vid stenkvarnen där man gör fullkornsmjöl. Stenkvarnen på Gissleberga är unik i och med att det är den övre av de två runda stenarna som roterar, till skillnad från nyare maskiner.

Ulf Carlsson har skött verksamheten i kvarnen sedan början på 70-talet. Själv är han snart 70 år och har inga planer på att sluta.
Hur länge kan du hålla på?
– Så länge som jag kan gå uppför trappan, säger han och skrattar.
Bor gör han i närbelägna mjölnarbostaden.
– Det är en fin plats att bo på och det är ett väldigt skiftande jobb.

Förutom stenkvarnen finns det också en valskvarn, där man kan göra siktat mjöl, 2-2,5 ton i timmen, nästan det dubbla jämfört med Limabacka.
Limabacka har ett eget märke och säljer 50 olika produkter, till främst hantverksbagerier, från Ystad i söder till Östersund i norr.
– Gissleberga maler åt andra kunder, men kanske finns det utrymme att skapa ett eget märke i framtiden, säger Andreas Nielsen.
Två och en halvt anställd finns på Gissleberga.
– Tanken är att öka produktionen och då kan kanske antalet anställda öka, säger Andreas Nielsen.
Han är sjätte generationens mjölnare. Det var hans farfars farfar som började bygga väderkvarnar på Öland. Från början hade han inte tänkt bli mjölnare, utan pluggade företagsekonomi i Göteborg.
– Det är en häftig utveckling. Det är roligt att vara med och utveckla brödkulturen och bakandet i Sverige.

Bilden ovan: Även om det är ny ägare, så är det samma kvarnmästare, Ulf Carlsson (längst ned). ”Han är en av Sveriges duktigaste mjölnare”, säger Andreas Nielsen, som nu är en av ägarna till Gissleberga kvarn.