Hallå där… Kim Bergkvist

… landskronabördig musikalartist som sätter upp cabaretföreställningen ”Kim i kvadrat” på Landskrona teater den 4 mars.

Berätta lite om föreställningen – vad kan publiken vänta sig?
– En mängd roliga historier, både sanna och osanna. Och många musikallåtar, både på engelska och svenska.
Föreställningen kretsar en del kring generationen som du själv tillhör förstår jag, 90-talisterna.
– Både jag och Kim Breemsterboer som jag gör föreställningen tillsammans med är 90-talister. Det handlar mycket om vår tid, jag känner igen mig en del i den här uppfattningen av 90-talisterna som en välmående generation av drivna, men också lite egoistiska, människor. Det blir en del igenkänning, både för 90-talister och de som är äldre.
Kim Breemsterboer som du gör föreställningen med är från Holland. Hur kommer det sig att du och en holländska gör show tillsammans i Landskrona?
– Vi pluggar tillsammans på masterprogrammet för musikal på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Kim har pluggat fyra år på en liknande utbildning i Holland och gör utbytesår i Sverige. Föreställningen var min idé, och hon hängde gärna på.
Berätta lite om hur du kom in i artistlivet. Jag misstänker att din mamma Lena som driver Landskrona dansstudio har lite med saken att göra?
– Ja, det är klart. Jag började spela teater när jag var fyra år, jag spelade olika instrument i kommunala musikskolan och var med i talangjakter. Jag läste på Lars-Erik Larssongymnasiet i Lund där man kan läsa naturprogrammet med inriktning på klassisk musik. Efter det så kom jag in på musikallinjen på Kulturrama i Stockholm. När jag kom in som reserv på teaterhögskolan i Göteborg så tänkte jag att detta kanske är något att satsa på. Jag bodde i London några år och gick en magisterutbildning i musikal där.
Det låter som du haft en spikrak utbildningskarriär?
Det kan man tycka – men jag har fått många nej också. Jag sökte till exempel till fyra olika skolor i London.
Vad finns det för övriga framtidsplaner, förutom föreställningen i Landskrona?
– På fredag ska jag vara med och tävla i SMASK, som står för Sveriges Musikakademiers Sång Kåntest, det är en mega-schlagertävling för skolorna med treackordslåtar och halvtonshöjning och hela paketet. Jag ska också vara med i musikalen ”Merrily We Roll Along” med musik av Stephen Sondheim. Det är treorna på utbildningen som har den som sin examensuppsättning. Själv har jag ett år kvar på utbildningen då jag ska skriva uppsats bland annat.
 

Kim Bergkvist

  • Ålder: 26 år
  • Bor: Göteborg
  • Gör: Musikalartist
  • Aktuell: Sätter upp cabareten ”Kim i kvadrat” på teatern den 4 mars.
  • Förebild: Skriv mamma – det finns så många artister jag ser upp till och det skiftar hela tiden.
  • Familj: Mamma, pappa och syster i Malmö.
  •  

    Bilderna ovan: Landskronabördiga Kim Bergkvist (mörkt hår) sätter upp cabaret på teatern den 4 mars med en annan Kim – Kim Breemsterboer från Holland (ljust hår). Foto: Press