”Innan Idol vågade jag knappt sjunga för familjen”

Från en trevande start tog sig Göteborgskillen Liam Cacatian Thomassen hela vägen fram till finalen i ”Idol” och vann över Skåne-favoriten Rebecka Karlsson.

Nu väntar Sverige-turné, under sportlovet, onsdagen den 22 februari kommer han till Landskrona och Idrottshallen. Papperstidningen hade en pratstund med Idol-vinnaren.

Nu har det gått en och en halv månad sedan du stod som vinnare i Idol-finalen. Hur har din tillvaro sett ut sedan dess?
– Direkt efter att jag vann blev jag jättesjuk, dagen efter finalen, men det är över nu. Efter finalen åkte jag runt på en tackturné, träffade alla fans och hade signeringar. Nu har jag jobbat mycket i studio, jag har varit en del i Stockholm och Danmark och jobbat.
I flera intervjuer har du berättat att du var blyg och drog dig undan som yngre. Med Idol så har du fått jättemycket uppmärksamhet. Hur hanterar man det?
– När jag var liten så var jag väldigt blyg, jag hade inte så mycket vänner, inga tjejer tittade åt mitt håll. Det drog ner mitt självförtroende, jag blev mer tyst. Men jag har tillbringat tiden i mitt liv att komma bort från den människan som skapades i grundskolan, den blyga Liam. Största hjälpen var Idol. Det är socialt på alla möjliga sätt.
– Det är det som gjort mig mycket tacksam, vinsten spelade stor roll men jag är också tacksam för allt annat jag lärt mig, nya människor som jag mött på vägen och att våga prata.
– Innan Idol vågade jag knappt sjunga hemma framför familjen, sedan fick jag sjunga i Globen för 15 000-20 000 människor.
Stämmer det att du har spelat in en skiva i Los Angeles?
– Jag har inte åkt dit. Jag åker till Los Angeles i mars. Men jag är inte säker på att det blir en skiva, det blir nog ett singelsläpp, men det är inget bestämt.
Stämmer det att du aldrig stått på en scen innan Idol?
– Ja, fast det har jag varit när jag rappat, det är en helt annan grej. När det kommer till rapp så har jag stått där ett tag. Men sång har jag aldrig gjort på scen. Det är rätt stor skillnad att uppträda med rapp jämfört med att uppträda med sång. Rapp är det mer att du kan stå där smått kaxigt, när du sjunger så öppnar du upp ditt hjärta.
Har du varit i Landskrona någon gång tidigare?
– Nej jag tror bara jag åkt förbi, men jag har vänner där.
Det här är ju hemtrakter för Rebecka Karlsson som kom tvåa. Hur väl lärde ni känna varandra?
– Jag var ju väldigt tyst i början av hela programmet och inte så intresserad av att prata med någon.
– Men så fort jag sattes på hotell med andra, så shit, så började jag prata med olika människor och insåg att de är underbara och vi började hänga med varandra. Det var lite som att gå i en skola. Du träffade dina klasskompisar som gick i en skola som hette Idol, du lärde dig flera grejer så snabbt som ingenstans.
Kan man bli kompisar med de andra deltagarna när man är med och tävlar i ett program som Idol? Trots att man är konkurrenter?
– Absolut, som sagt, jag kom dit med inställningen att slå mitt gamla jag, att tävla mot den blyge Liam från grundskolan, socialisera och bli bättre. Jag kom inte dit med inställningen att slå alla andra. För mig var det inte att stöta på rivaler, utan på människor du kan ha något gemensamt med.
Vad är målet för dig – en artistkarriär?
– Ja, absolut. Det är min plan. Jag vill kunna nå ut till en så bred publik som möjligt. Alla har haft idoler, jag anser att det hjälper väldigt mycket. Jag vill inspirera andra människor, och göra något bra i detta liv, i denna värld, för andra.

Bilden ovan: Som yngre var Liam Cacatian Thomassen blyg och tillbakadragen. Men erfarenheterna efter att ha varit med i ”Idol” har hjälp honom bort från det berättar han. I mars blir det inspelning i Los Angels. Foto: Press