Karlslundsbor kan få vänta på ny matbutik

Natten till den 27 december rasade storbranden som totalförstörde Pilängstorget. En matbutik, en pizzeria, en spelbutik och en fritidslokal för unga tjejer försvann i ett slag. En katastrof för dessa, men också ett bakslag för hela området som blev utan matbutik – och en sådan kan dröja.

Sedan matbutiken My Gross blev lågornas rov så har boende på Koppargården, Silvergården och Pilängen fått långt till närmsta större livsmedelsbutik, de får ta sig antingen till Västra Fäladen eller till stationen. En bra bit att transportera matkassar för den som saknar bil. Och det ser ut som om Karlslundsborna kan få stå ut med det ett bra tag.
Orsaken är, paradoxalt nog, en stor satsning på området. I maj förra året offentliggjorde kommunala Landskronahem och kommunen sina planer för området, där Landskronahem lägger runt 600 miljoner kronor på att rusta upp området, och kommunen bygger en ny ”stadsgata” som ska göra Karlslund mer lättillgängligt och attraktivt. I planerna finns också nybyggda bostadsrätter och – ett nytt affärscentrum. Det nya affärscentrat är tänkt att ligga på annan plats än dagens torg, och det gamla skulle därför få stå kvar tills det nya byggts. Tidigast om två år kan det nya affärscentrat stå klart tror Christian Alexandersson, VD för koncernbolaget Landskrona Stadshus AB och stadsdirektör.
– Det är ungefär den tid som det tar att få fram den nya detaljplanen, säger han.

Ilhan Gültekin, som tillsammans med sin familj drivit My Gross sedan 2011, vill gärna starta en ny butik i området. Men det är osäkert om det går.
– Om vi klarar det ekonomiskt så vill vi, säger han och tillägger:
– Men vi måste få hjälp av kommunen.
Bara några dagar efter branden utlovade kommunen att hjälpa till med att leta ny lokal för butiken, om inte på Karlslund så vart fall i Landskrona.
– Det har inte hänt något alls, svarar Ilhan Gültekin när Papperstidningen frågar om vad som hänt under den dryga månad som gått sedan dess.
– Men vi får se vad kommunen kan göra.
Han är ledsen över att familjens butik nu är borta, på mer än ett sätt.
– Det var ju inte bara vi som tjänade på att ha butiken, det var ju bra för hela området. Det var både invandrare och svenskar som handlade hos oss, nu är det många som måste åka till Malmö eller Helsingborg för att köpa det som de vill ha. Det kommer hela tiden fram folk som frågar mig ”När ska ni öppna?”. Men jag vet inte, vi behöver hjälp om vi ska öppna en ny butik.

Marie-Louise Svensson, affärsutvecklare på stadsledningskontoret, är den som jobbat med frågan.
– Vi har haft ett samtal med ägarna, berättar hon.
– Vi tittar på lite olika förslag, men vi har inte hittat något än. Vi har tittat på nya lokaler, men också var det kan finnas lämplig mark att bygga nytt på.
När tror du att det kan finnas en lösning?
– Det är helt omöjligt att säga tyvärr. Så fort som möjligt naturligtvis, vi vet att det är ett problem att det inte finns någon matbutik på Karlslund.

Bilden ovan: Resterna av byggnaderna kring Pilängstorget är nu på väg att rivas. Men någon ny matbutik lär det inte bli där, och nu är frågan hur lång tid det dröjer innan Karlslundsborna får en ny sådan.