Kommunen köper samling med svenska kameror

Svensktillverkade kameror – finns det fler än Hasselblad? Ja det gör det, och nu köper kommunen samtliga modeller för 1,5 miljoner kronor.

Det är en kamerasamlare i Umeå som erbjudit kommunen att köpa hans kompletta samling med de drygt 100 olika kameramodeller som tillverkats i Sverige. Många från Göteborgsbaserade Hasselblad naturligtvis, men även märken som Svensk Kamera Industri, Göteborgs kamerafabrik och Molander & Son.
Alla kameror som tillverkats i Sverige finns i samlingen, och även en del kringutrustning som blixtar, väskor, bruksanvisningar, ljusmätare – och ett kristallfat från Hasselblads 50-års jubileum.
Och det är inte bara vanliga handhållna kameror som ingår i samlingen. Här finns bälg- och bänkkameror, kameror tillverkade för armén och flygvapnet, en kameran för passfoto, fallplåtskameror med mera. Bland de mer spektakulära modellerna finns tre stycken Hasselblad-modeller pläterade i 24-karats guld.

1,5 miljoner kronor är den köpesumma som säljaren och kommunen kommit överens om för samlingen som redan nu finns på Landskrona museum. Av dem har redan 400 000 kronor betalats av, pengar som kommunen fått av dels av Sparbanksstiftelsen Skåne, dels tagits ur kommunstyrelsens budgetpott. Återstående 1,1 miljoner ska betalas av i tre omgångar enligt kontraktet, med sista avbetalningen senast vid årsskiftet 2018/2019. Nu hoppas kommunen på ytterligare finansiering utifrån.
– Vi kommer fortsätta söka pengar ur stiftelser och fonder, säger kultur- och fritidschefen Kjell Thoresson.

Han tror att kamerasamlingen blir en viktig del av ett framtida fotohistoriskt museum i Landskrona.
– Nu har vi registrerat namnet ”Sveriges fotohistoriska museum” – nu är det dags att leva upp till det. Foto är ju inte bara bilder utan även teknik, och den här samlingen visar den historiska utvecklingen, det blir en del av helheten.
Som Papperstidningen tidigare skrivit om så ska Tyghuset på Kasernplan bli ett nytt fotohistoriskt centrum, i november förra året beslutade kommunfullmäktige att avsätta knappt 14 miljoner kronor till detta. I en första etapp så flyttar Bilder i Syd, ett dotterbolag till Sydsvenskan/HD som förvaltar och säljer bilder ur tidningarnas arkiv, in sitt arkiv i Tyghuset.
– Lokalerna kommer vara klara att tas över av Bilder i Syd den 1 mars, berättar Kjell Thoresson.

Bilden ovan: Denna Hasselblad-kamera, identisk med den som följde med under månlandningen 1969, visades upp på museets utställning ”AgNO3” som nyligen stängde. I framtiden kan det finnas ännu fler historiska kameror att titta på i Landskrona. Foto: Per Eeg-Olofsson/Arkiv