Locket på när ny fiberutmanare äntrar scenen

Svenska stadsnät har i dagarna kompletterat sin ansökan till Länsstyrelsen om pengar till fiberutbyggnad på Svalövs landsbygd. Men företaget vill inte säga hur många kommuninvånare som anmält sitt intresse. Det vill inte heller den nya utmanaren IP-Only.

Svenska Stadsnät, som har ett samverkansavtal med Svalövs kommun, har redan byggt ut fiberbredband till kommunens tätorter. Som Papperstidningen skrev om i december, vill nu företaget bygga ut även på landsbygden.
Den 1 februari var sista dagen att lämna in en icke-bindande intresseanmälan till Svenska stadsnät AB, för den som bor på landsbygden i Svalövs kommun och är intresserad av bredband via fiber.
Birgitta Krook Larsson är regionchef syd, Svenska stadsnät AB.
– Det har gått bra. Vi håller precis på att titta på underlaget. Vi har fram till den 15 februari på oss att komplettera vår ansökan till Länsstyrelsen, säger hon, när Papperstidningen pratade med henne i förra veckan.
I samband med att ni skickade ut intresseanmälningar, så gjorde även IP-Only AB det i delar av Svalövs kommun. Kan de ha tagit intresseanmälningar från er?
– Det är mycket möjligt. Så fungerar det på en konkurrensutsatt marknad.
När Papperstidningen skrev om fibersatsning på landsbygden i början av december, uppgav du att företaget hade ansökt om bidrag från Länsstyrelsen för cirka 2200 anslutningar. Gäller det fortfarande?
– Det vill jag inte kommentera heller, eftersom vi håller på och tittar på underlaget, säger Birgitta Krook Larsson.
Pressansvarig på IP-only, Niclas Karnhill, vill inte svara på Papperstidningens frågor om bland annat vilka områden i Svalövs kommun de gått ut med intresseförfrågningar till, hur många intresseanmälningar de fått in eller om de sökt pengar för detta från Länsstyrelsen. I ett mejl skriver Niclas Karnhill:
”Vi satsar stora belopp på utbyggnaden av fiber till landsbygden, och så även i Skåne. Vi kan däremot inte gå in på detaljfrågor på grund av affärs- och konkurrensmässiga skäl.”