Lunden inspirerade till utställning

Kågerödsbon och konstnären Henriette Udsen visade sin utställning ”Under träden” på Galleri Björne i Landskrona under den senaste kulturnatten. Nu finns den att beskåda även på Svalövs bibliotek.

Vindspelet plingar. Snöflingor yr i snål februariblåst. I värmen innanför ett fönster till ett hus på Ärlagatan sitter den svartvita katten Pussel och tittar ut. Hon håller Henriette Udsen sällskap i ateljén.
– Det absolut roligaste är barnböcker, men även flora, fauna, djur och natur. Det är där min styrka ligger i mitt måleri, säger Henriette Udsen i samma stund som Pussel hoppar upp i hennes knä.
Dagen före har Henriette hängt upp sin utställning ”Under träden” på Svalövs bibliotek. Tavlorna till den började hon måla på när hon fick en förfrågan från Galleri Björne i Landskrona att ställa ut på kulturnatten förra året.
– Då började jag måla motiv från Kågerödslund, säger hon och tar upp en målning.
– Det här är precis utanför dansbanan. Lägger man sig på rygg ser det ut ungefär så här.

En tavla som hänger på väggen föreställer en flicka under ett träd med fåglar i, det är vinter och snö. Flickan tycks varken glad eller ledsen utan tittar rakt fram, in i den som betraktar tavlan.
– Den som tittar på målningarna får själv skapa sin historia. Jag har titlar på tavlorna, men skriver inte ut dem. Man får hitta den själv, säger Henriette Udsen.
Hon är född i Snekkersten i Helsingör, men växte upp i Halland. Sedan sex år bor hon med sin man och två barn i Kågeröd.
– Just nu söker jag efter författare. Jag arbetar med en dansk författare, men det vore roligt att arbeta med någon svensk.
Den danska marknaden ger större chanser än den svenska att bli publicerad, tycker hon.
– I Danmark ger de ut väldigt små upplagor. I Sverige är det stora upplagor, i alla fall från de stora förlagen, säger hon.

Konstintresset har hon fått med sig sedan barnsben. Hon minns dagar ute i naturen på Hallandsåsen, när hon och pappan satt med varsitt ritblock och ritade
– Pappa var keramiker och väldigt konstintresserad. Han hade nog önskat att bli konstnär själv.
– Han hade en plantskola där det var mycket att göra vår till höst. Men på vintern kunde han sitta och dreja, säger hon.
Henriette Udsen har studerat konst och form både i Halmstad och Helsingborg och åren 2001-2002 gick hon Serietecknarskolan i Malmö. I samband med att hon fick barn tog hon en paus i skapandet. För tre år sedan tog hon upp det igen. Drömmen är att kunna leva på det.
– Det passar bra in i livet just nu. Jag har små barn som jag kan finnas till hands för, samtidigt som jag kan arbeta. Jag finns nära även när de är på skola och förskola, säger hon.
– Jag måste satsa allt. Man får bara en chans. Jag är övertygad att jag skulle ångra mig om jag inte försöker. Det allra viktigaste är att familjen stöttar mig i det, det betyder otroligt mycket.

Henriette Udsen

  • Bor: Kågeröd.
  • Gör: Konstnär och illustratör. Arbetar både med akryl på duk och akvarell på papper.
  • Aktuell: Ställer ut på Svalövs bibliotek fram till den 25 februari.