Nu jäser första ölen

I våras skrev Papperstidningen om Trolleholmsbon Diarmuid Reidys planer på att starta ett mikrobryggeri. I förra veckan kunde ”The Uncharted Brewing Company” brygga första batchen.

Det ligger en maltdoft i de cirka 300 kvadrameter stora lokalerna i ett industrimområde i Eslöv. Det är doften från den första batchen av mikrobryggeriets allra första öl, en Irish Red Ale som passande nog ska heta Frisky fox.
– Vi avslutade den första bryggningen i går kväll, säger Diarmuid Reidy.
Jästankarna, varmvattentunnan, konditioneringstankarna, mäsktunnan och kokkärlet är på plats.
Och när du läser detta, även tappningsmaskinen. Utrustningen kan producera 2500 liter öl per batch. Maxkapacitet på en månad blir 10 000 liter. Om cirka tre veckor kan de första burkarna av Frisky fox vara fyllda.
– Vi hoppas att den kan vara på systemet i maj, säger Linda Reidy.
Det innebär att deras öl då ingår i Systembolagets beställningssortiment och troligen finns i tre till fyra butiker, till att börja med. De för också diskussioner med intresserade barer och restauranger.
Till en början blir det fyra sorters ale som alla har namn från djurriket: Hoppy rabbit, Thirsty hippo, Velvet raven och Frisky fox.
Finns det tankar på att utöka sortimentet?
– Självklart. Så snart folk börjar köpa ölen, så ger det möjlighet att göra något annat, som pilsner eller mellanöl, säger han.
”Uncharted” kan översättas som ”okartlagd”. Hur länge håller det i sig?
– Företaget måste hela tiden hitta nya vägar. Marknaden förändras alltid, säger Diarmuid Reidy.

Bilden ovan: David Porter (till vänster) från PBC Brewing Installations i Storbritannien har sålt stora delar av bryggeriet och installerat det till Diarmuid. Här kollar de jäsprocessen i den första batchen.