Nytt vägförslag ger klubben hopp

Trafikverkets första planer på en tillfällig väg tvärs över Svalövs brukshundsklubbs gräsplaner var katastrof, enligt medlemmarna. Det skrev Papperstidningen om i höstas. Men nu har katastrofläget bytts till hopp: ett för klubben bättre alternativ ligger på bordet.

Trafikverket ska bygga en station i Svalöv. Under den tiden kommer Järnvägsgatan vara avstängd. Därför vill Trafikverket bygga en tillfällig väg för trafik in till Cebe-området.
Först planerade Trafikverket att lägga den tillfälliga vägen tvärs över de tre gräsplaner som Svalövs brukshundsklubb använder. Det skulle göra att en gräsplan helt försvann, en annan blev delvis avskuren och en tredje blir delad på mitten.
Ett hot mot klubbens existens, menade medlemmar när Papperstidningen träffade dem i början av november. Nu ser det dock ljusare ut.
– Vi har haft tre möten med Trafikverket, de två senaste var Lantmännen med på också. Vi har diskuterat ett antal olika förslag utöver det första katastrofala förslaget, säger Mats Jarl, som är aktiv i frågan för klubbens räkning.

Trafikverkets hetaste förslag just nu går ut på att lägga den tillfälliga vägen strax invid klubbstugan istället för att den skulle skära in och dela den stora gräsplanen på mitten.

Nu finns ett par förslag, varav ett är lite ”hetare” än det andra: att dra den tillfälliga vägen precis framför klubbstugan, (se karta) istället för att korsa tvärs över den stora gräsplanen, enligt det första förslaget.
– Det blir fortfarande ett jättestort besvär för oss, men förmodligen betydligt bättre än att dela planen tvärs över, säger Mats Jarl.
– Det blir då en väg som vi får passera när vi ska gå ut.
Fördelen är att klubben kan utnyttja i princip hela den stora gräsplanen.
– Nu ska Trafikverket göra ett slutförslag på det förslaget, säger Mats Jarl och fortsätter:
– Både Cebes ägare och Trafikverket har varit väldigt tillmötesgående och försökt hitta lösning tillsammans med oss.
Den tillfälliga vägen är tänkt att vara på plats under 2020, med möjlig förlängning ett år till.

Fotnot: Svalövs brukshundsklubb hyr sin mark, dels av ägarna till Cebe-huset, dels av Lantmännen.

Bilden ovan: Mats Jarl visar var vägen är tänkt att gå framför klubbstugan.