Öresundsteatern sätter upp integrationsteater

Det ska bli en teaterföreställning för skolklasser, med både ensamkommande killar, svenska, unga amatörskådespelare och professionella skådespelare. Det är målet med för ett tvåårigt integrationsprojekt som Öresundsteatern vill driva i Landskrona, och som nu beviljats drygt tre miljoner kronor i stöd av Allmänna arvsfonden.
”Den långa resan” är namnet på projektet. Föreställningen med ensamkommande ska ha premiär om knappt två år, i februari 2018.
Inplanerat är också ett samarbete med Kulturskolan i Landskrona, tillsammans med Öresundsteatern sätter man upp en annan föreställning i april samma år, med mellan 50 och 60 amatörskådespelare.
– Det är två föreställningar men på samma tema – ”Den långa resan”, säger Anders Kungsman, konstnärlig ledare på Öresundsteatern.
– Och den långa resan betyder inte bara den som ensamkommande gjort hit, utan också allas våran livsresa.
Enligt ett pressmeddelande är projektets syfte att ”bryta ensamkommande ungdomars isolering och skapa en kontaktyta mellan ensamkommande ungdomar och svenska ungdomar och därigenom motverka fördomar och rasism”.

Bilden ovan:Integrationsprojekt ”Den långa resan”, blir inte första gången Öresundsteatern sätter upp skolteaterförställningar. Under 2015 spelade ”#In hate we trust” som handlade om näthat. Foto: Arkiv