Salta in – andas ut

Efter att ha drivit hälsocenter i många år i Malmö, köpte Lennart och Marie Andersson sig ett hus i Teckomatorp och öppnade ett välgörande saltrum.

BeautyCast Health som företaget heter är egentligen en sidoverksamhet till Lennarts film- och tv-produktionsbolag EuroCast som numer också finns i Teckomatorp.´De senare åren har hälsobiten tagit större och större plats i verksamheten, men det hela började egentligen med produktion av reklamfilmer för skönhet och hälsa.

Lennart gillar musik och spelar i bandet Black Badger. Och nej det är inga riktiga Stratocasters…

Via reklamfilmsproduktionen väcktes Lennarts intresse för att själv driva något inom hälsobranschen så när tillfället gavs hoppade Lennart och Marie på en helt ny bana i yrkeskarriären. En bekant i hälsobranschen berättade att han hade byggt några saltrum i Mälardalen vilka blivit väldigt populära. Lennart som under en tid letade efter något nytt inom hälsa och skönhet tyckte att ett saltrum verkade intressant som komplement av den övriga hälsoverksamheten. Särskilt med tanke på saltets kända välgörande effekter. Redan på 1800-talet såg en professor tydliga sammanhang mellan välmående och salt hos gruvarbetarna i de polska saltgruvorna.
Effekterna av saltet är många. Lika skadligt som det kan vara på metaller lika bra är det för oss. Att få i sig salt är viktigt för att vårt system ska fungera, men för mycket av något är aldrig bra. Saltet man får i sig i ett saltrum når endast våra luftvägar och vårt yttre. Många som har problem med astma, allergier eller lungsjukdomen kol mår bättre och har man exempelvis problem med psoriasis, eksem eller torrsprickor på händer eller fötter hjälper saltet även mot detta.
I Lennarts saltrum, som är mysigt och fräscht med dämpad belysning och två massagefåtöljer, får man sig saltet till livs genom en maskin som puffar ut, det extremt finmalda pulvret, som en dimma i rummet. Maskinen som sköter arbetet är Eu-godkänd medicinsk utrustning, något Lennart menar är jätteviktigt.
– Med rätt utrustning fungerar saltrummen som det är tänkt, men med hemmabyggda varianter kan effekten helt utebli.
I andra länder har saltrum funnits i många år och effekterna är välkända. I Sverige har det varit trögare. Vi tillhör den försiktigare delen av befolkningen och möter ofta nymodigheter med sund skepsis. Alla som varit på semester i varma länder och i synnerhet under längre perioder vet trots detta att saltet är välgörande på många vis. Man får mjukare hud, fötter och händer av badet men man behöver också fylla på inombords eftersom vi släpper iväg salt genom att svettas.
Saltrummen används trots dessa mervärdeseffekter främst av personer som av olika anledningar behöver förbättra sin syreupptagningsförmåga. Astmatiker, kol-patienter och människor med luftvägsrelaterade allergier har stor glädje av att regelbundet nyttja ett saltrum. Saltpulvret som puffas ut ur maskinen är så finfördelat att man med lätthet andas in det.
Papperstidningen fick testa och det blev en tydlig saltsmak i munnen och lite av samma effekt som nässpray av olika slag ger, fast utan bieffekter.
– Det finns inga kända bieffekter, berättar Lennart.
Många saltrum har enkla strandstolar för att man ska få känslan av havets vindar, men det kan vara svårt att uppnå den effekten i ett stängt rum i Teckomatorp så Lennart har valt en annan linje. Istället har han kompletterat saltrummet med sköna massagefåtöljer så att man samtidigt som man får förbättrad syreupptagning kan njuta av lite välgörande, avslappnande massage. Den dämpade, behagliga belysningen förstärker den avkopplande känslan ytterligare och gör att man nästan genast börjar gäspa och komma till ro efter en stund av välbehag.
Att boka tid i saltrummet är enkelt du ringer in och beställer när du vill ha dina 40 minuter. Oavsett anledningen till att du vill boka en stund i Saltrummet är det definitivt att rekommendera flera besök med en viss regelbundenhet. Har man svåra luftvägsproblem är det smart att ta täta besök i början och när man känner effekten kan man göra underhållsbesök då och då.
Lennart har kompletterat utbudet kring saltrummet och säljer nu också olika inhalatorer för den som behöver lite påfyllning då och då.

Bilden ovan: I saltrummet är det behagligt lugnt och fräscht riktig spakänsla.

Mer information om saltrummet samt bokar gör du på 070 667 40 70 eller info@eurocast.nu