Spänningen kvar efter 40 år för rockfan

AC/DC. Bara fyra bokstäver, men väldigt mycket betydelse för Björn ”Sune” Hellborg från Landskrona. Med över 60 konserter sedda är han tveklöst Sveriges största fan av de australiensiska rockarna.

I villan i Saxtorpsskogen framgår det tydligt att hårdrocksbandet varit en del av Björn Hellborgs liv under lång tid. På en vägg sitter världsturnéaffischer på rad, på dem biljetter från de många konserter som Björn Hellborg varit på i länder som Sverige, Danmark, Tyskland och Storbritannien – men också i USA. 62 stycken har det blivit totalt genom åren, till dags dato. Med antal sedda konserter som måttstock så gör det Björn Hellborg till landets största AC/DC-fan.
– Min kompis Johan är tvåa, han har varit på 44 stycken, berättar han.

En oansenlig och kraftigt gulnad biljett har dock ett alldeles särskilt känslomässigt värde.
– Olympen i Lund 1977. Jag var 15 år och var där med en kompis för att se Black Sabbath. AC/DC var förband men jag hade ingen aning om vilka de var, hade aldrig hört dem. Jag var helt övertygad om att de var någon kopia på ABBA, du vet fyra bokstäver, och så hade jag sett bilder av dem i glammiga kläder i tidningen Poster.
– Men när de började spela – det blev gåshud upp hit, säger Björn Hellborg och visar på armen.
– Det var väl där jag blev fast.

Efter det dröjde det sju år till nästa konsert med AC/DC, 1984 på Råsunda . Där tog fan-livet ordentlig fart.
– Det var första gången som jag åkte iväg för att se en konsert med dem.
Och fler blev det, det är många namn på världsturnéer, städer och arenor som virvlar förbi när Björn Hellborg går igenom alla sina resor och konserter: Ballbreaker, New York, Glasgow, Madison Square Garden, Black Ice, Berlin, Rock or Bust, Wembly Stadium, Horsens, Boston, Ullevi, Stiff Upper Lip, Hammersmith Odeon med mera, med mera.
Det blir lite tvekan när Papperstidningen ber Björn Hellborg att utse den bästa konserten.
– Jag får nog säga den på Olympen 1977 – det var ju något helt nytt, och det var ju deras storhetsperiod. Och den på Råsunda 1984, den första på sju år. Men den på Forum i Köpenhamn 1996 var också en riktig höjdare, en tidning skrev att AC/DC gick in i reptilhjärnorna på publiken, och det var verkligen bra drag.
Efter den redogörelsen följer några favoritkonserter till, det visar sig finnas ganska många…

Konsertresandet har gått i perioder berättar Björn Hellborg, beroende på tid och pengar. När det var som mest intensivt blev det 20 konserter under knappt tre år, det var under bandets världsturné efter skivan ”Black Ice” som kom 2008. Men det handlar inte bara om konsertupplevelser, det sociala är också viktigt och där har internets genombrott i vardagen gjort en stor skillnad.
– I början åkte jag själv eller med kompisar från Landskrona. Jag har alltid haft musikkompisar av och till i perioder, men med nätet så fick man kontakt med andra AC/DC-fans på ett annat sätt. Nu är vi ett stort gäng som brukar träffas, det är folk från Norrland, Göteborg och Stockholm. Jag känner även många engelsmän och skottar, och en del amerikaner. Man träffas utanför konserterna och snackar.
Och jo då, Björn Hellborg har träffat bandet flera gånger. I vart fall olika medlemmar vid olika tillfällen.
– Angus Young har jag träffat 12 gånger, minst, det är så många autografer jag har. Och jag har också träffat Malcolm Young och Brian Johnson några gånger.
Känner de igen dig?
– Vet inte. Angus skulle kanske kunna göra det.

Tatueringen med figuren som Angus Young själv tecknat som förlaga.

Förra årets stora skräll för AC/DC-fansen var att Brian Johnson, bandets sångare sedan 1980, hoppade av under pågående USA-turné. I stället axlade Axl Rose, Guns N´ Roses sångare, manteln under turnén.
– Det var så förvirrande så man trodde inte det var sant. De flesta fansen visste om att det knakade i fogarna och att Brian inte var sugen på en turné till, jag känner en kille som har e-mejlkontakt med Brian Johnson. Angus Young hade frågat om Brian Johnson verkligen ville ta USA-turnén också, med sina hörselproblem. Men de körde i alla fall, så gick det inte och de fick ställa in tio konserter.
– Jag var inte positiv i början. Men jag har ändrat attityd för han gjorde ett kanonjobb, jag såg sommarkonserten i Lissabon. Det blev en nytändning och så han en duktig sångare Axl Rose.
Utan fast sångare så är det osäkert om det blir några konserter inom den närmaste framtiden. Men det inget som Björn Hellberg sörjer.
– Just nu känner jag inte för det. Jag skulle behöva vara hemma lite och se om huset, säger han och skrattar.

Bilden ovan: Björn Hellborg spelar själv gitarr. Modellen är samma som Angus Young använder och den är signerad av honom.

Visste du att…

  • …AC/DC bildades i Sydney i Australien 1973 av bröderna Malcolm och Angus Young. Angus Young är den enda av originalmedlemmarna som är kvar i bandet. Malcolm Young fick lämna bandet 2014 på grund av sin demens.
  • …Att gitarristen Angus Youngs karaktäristiska skoluniform kommer från en konsert under en musikfestival i Sydney nyåret 1973/1974 då hela bandet klädde ut sig till olika karaktärer. Men medan de andra gick tillbaka till jeans och T-shirt så behöll Angus Young uniformen.
  • Att namnet AC/DC kommer från engelskans förkortning för likström/växelström: ”alternating current/direct current ”. Enligt legenden ska bröderna Young sett förkortningen på en symaskin som tillhörde systern Margaret, och tyckt att den passade den energifyllda musiken.