Utejobb ska ge väg in

Sätta upp informationsskyltar, röja snår och bygga stängsel. De naturvårdande arbetsuppgifterna är många för de nyanlända och långtidsarbetslösa som har praktik i naturreservat över hela Skåne.

– Adnan!, Chai! Han har med sig en termos te  till mig varje dag, säger Johannes Engman, som lärt sig det arabiska ordet för te.
Adnan Alyounis går ner från stegen. Han har precis skruvat upp en ny vägvisningsskylt på Liakroksrundan i Söderåsens nationalpark.
Han är en av de 80 nyanlända som nu gör praktik hos Skogstyrelsen i ett arbetsmarknadsprojekt med naturvård i flera av Skånes cirka 300 naturreservat. I samma projekt är också 60 långtidsarbetslösa svenskar med.
Moustafa Edris häller upp teet. Det smakar kardemumma och socker och det värmer. Solen lyser genom trädgrenarna, det är en vacker och kall vinterdag.
– Vi njuter av varje stund. Det är som en fest för oss, säger Moustafa Edris, som själv var praktikant förra året och nu fungerar som språkstöd.

Adnan Alyouris kommer från Syrien, liksom flera av hans kamrater i arbetsgruppen.
– Jag är mycket glad att få jobba här, säger han.
Kylan är inget som skrämmer honom.
– När jag jobbar så blir det inte kallt, säger han. I bilen på väg upp för åsen fick vi se en liten dovhjort som trippade in i skogen bara några meter från vägen.
– Det gör vi varje dag, jag har också filmat och tagit bilder, säger Adnan Alyouris.

Anders Bildtgård (till vänster) är arbetsledare från Skogsstyrelsen. Här tillsammans med Johannes Engman som har praktik, bland annat i Söderåsens nationalpark.

Förutom Söderåsens nationalpark jobbar det här arbetslaget också i naturreservaten Jällabjär och Herrevadskloster.
– Det är våldsamt stora ytor, det är ingen risk att jobbet tar slut, säger Anders Bildtgård, arbetsledare från Skogsstyrelsen.
– Häromdagen när det var snö, så fick de hjälpa till med snöröjningen. Varje dag finns det olika saker att göra för att hålla nationalparken i bra skick, säger han.

Dagen efter Papperstidningens besök ska en del av gänget iväg på en två dagars röjsågsutbildning.
– Senare under hösten ska de också ta motorsågskörkort, säger Anders Bildtgård.
Anledningen till att motorsågsutbildningen ligger till hösten är att det där ingår ett teoretiskt skriftligt prov på svenska.
Johannes Engman är en av de långtidsarbetslösa som deltar i praktiken. Han kommer från norra Sverige, men bor i Klippan.
– I början var det lite svårt, men de utvecklar sitt språk enormt mycket. Det är så kul att se deras utveckling. Alla är så otroligt duktiga, säger han.
Uppfattningen bland vissa, att invandrare skulle komma till Sverige och lata sig, stämmer inte, menar han.
– Kom och jobba en vecka med oss, så får de en helt annan uppfattning, det är bara kul att jobba med dem, säger Johannes Engman.

Bilden ovan: Adnan Alyouris sätter upp en ny skylt med texten ”Skäralid 3,4”.

 

Nya vägar. Att sätta upp skyltar i nationalparken är en av naturvårdsuppgifterna.

Arbetsmarknadsprojektet i skånska naturreservat

  • 80 nyanlända och 60 långtidsarbetslösa ingår i ett arbetsmarknadsprojektet med praktik och senare jobb i skånska naturreservat. Det pågår under 2017.
  • Sammanlagt deltar 140 personer. I varje arbetslag är det max åtta personer, varav hälften nyanlända och hälften långtidsarbetslösa, är tanken.
  • Arbetet sker i nästan samtliga av Skånes cirka 300 naturreservat. Bland annat utförs röjning, stängsling för betesdjur och uppsättning av informationsskyltar.Verksamheten bedrivs bland annat i Söderåsens nationalpark.
  • De nyanlända kombinerar praktik på halvtid med att plugga SFI på halvtid. Efter sommaren övergår praktiken till ett halvårs anställning hos Skogsstyrelsen.
  • Arbetsmarknadsprojektet är ett samarbete mellan Skogsstyrelsen, Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen i Skåne.