Vem äger ditt hjärta?

På tisdag, den 14 februari är det dags att fira Alla hjärtans dag.

Alla hjärtans dag, eller Valentine’s Day som dagen heter på engelska, började firas sent i Sverige. Förebilden så som vi firar det idag kom från USA under 1900-talet och har sedan dess växt rejält de senaste decennierna. I den anglosaxiska traditionen, men även i den franska har dagen mycket större betydelse och går tillbaka till medeltida vårfester, där flickor och pojkar på lek parades samman inför våren.
Den helige Valentin
Dagens namn den 14 februari är Valentin efter ett romerskt helgon, som man inte känner till speciellt mycket om. Man tror att han är ihågkommen då man på medeltiden ansåg att 14 februari var den dag då fåglarna bildade par. I England och Frankrike utsågs byns pojkar och flickor till låtsaspar för ett år på Valentindagen, vilket har lett till att Valentine’s Day har varit en romantikens dag ända sedan medeltiden i framför allt England. De första Valentinkorten dök upp i England på 1400-talet, och under 1700-talet såldes kommersiellt framställda kort. Man såg också den 14 februari som vårens första dag.

I modern tid har det skapats en romantisk legend utan egentlig historisk bakgrund. Legenden har som syfte att förklara valentinbrevens ursprung. Det sägs att den fängslade Valentin lärde känna fångvaktarens dotter, och innan han dog skrev han ett avskedsbrev och undertecknade detta med ”din Valentin”. Det skulle enligt legenden vara det första valentinbrevet. Sanningshalten i denna typ av sägner och legender är som regel tveksam, men berättelsen har i alla fall förklarat valentinkortens ursprung.
Valentines Day tros också ha koppling till en romersk vårhögtid.

Tradition med presenter
Alla hjärtans dags kom till Sverige främst via handeln då man såg möjligheter i dagen. Första Alla Hjärtans Dag-skyltningen i Sverige var 1956 och efter det har det eskalerat och ökat försäljningen av godis och blommor framförallt. Att dagen står för kärlek syns inte minst på försäljningen av rosor. Rosen är den absolut mest populära blomman på Alla Hjärtans Dag men även tulpaner och andra blommor säljs mer än vanligt.
Även vår skola har anammat dagen. I vissa skolor firar eleverna dagen med att ge blommor till sina kamrater. Blommornas färg har olika betydelser. En röd blomma kanske betyder kärlek, en vit vänskap och en rosa eller gul kan betyda ”span”. Färgbetydelsen är inte vedertagen utan en helt individuell fråga.
Alla Hjärtans Dag har blivit en dag då man visar kärlek till sin partner eller någon man håller kär. Det har också blivit en dag då många passar på att fria till den som äger deras hjärta.
Släpp loss kärleken inom dig och låt Alla Hjärtans Dag gå i lite rosa skimmer. Det behöver vi alla!