De har ridning på schemat

Att hålla på med hästsport är ofta dyrt. Men det behöver inte vara det. Inte om man har det på sitt schema i skolan, som ett 10-tal elever i LA School of Sports har.

Morgonkylan nyper ännu i kinderna, när klockan är lite efter åtta i Landskrona ridklubbs relativt nya ridhus på Karlslundsområdet. Men de åtta tjejerna som nu sitter i hästsadeln har redan varit här en bra stund.
– Vi börjar klockan åtta, men de flesta är här redan halv eller tjugo i för att få vara lite med hästarna säger Nina Persson och ler.
Hon jobbar på Landskrona ridklubb, och är också ridlärare för elever på LA School of Sports, före detta BoIS Akademin, som valt att ha just ridning som valbar idrott på sitt schema.
– Vi har ridning tre gånger i veckan, måndagar, tisdagar och torsdagar, en och en halv timme varje gång, berättar Nina Persson.
– De yngsta eleverna går i fyran och de äldsta i åttan.

Bommar på marken ger träning i att föra hästen i rätt tempo.

Det var i början av året som före detta BoIS Akademin bytte namn till LA School of Sports. Det för att markera att åk. 4-9 skolan sedan läsåret 2015-2016 breddat sitt utbud, och inte längre endast erbjuder fotboll i sin idrottsinriktning. I dag kan eleverna välja mellan fotboll, hockey, ridning, innebandy och dans/musikal som inriktning, och lektionerna hålls i samarbete med Landskrona BoIS, IF Lejonet, Landskrona ridklubb, Häljarps sportklubb och Landskrona dansstudio. Specialidrottslektionerna hålls alltid på morgonen, och det finns inga krav på förkunskaper.
– Jag tycker man har hittat en bra form. Efter lektionen kan eleverna gå till skolan och då har man fått igång kroppen och lär sig mer, säger Nina Persson.

Att hålla rätt avstånd mellan hästarna är en av de grundläggande färdigheterna som det övas på.

Under dagens morgonpass är det så  kallat ”markarbete” som står på programmet, det vill säga grundläggande färdigheter i sadeln med att hitta balans och blick. Dressyr och hoppning är annat som är med. Att eleverna är olika gamla och har olika erfarenhet tycker inte Nina Persson är något problem.
– Jag anpassar övningarna efter eleverna. En del har egen häst, och för den så ger detta en möjlighet att pröva andra hästar. Det gör att man utvecklas som ryttare, säger hon.
– Ridning och hästsport är också dyrt, så att kunna göra detta gratis är också en bra möjlighet.

Linnea Larsson går i fjärde klass på LA School of Sports och är en av dem som valt ridning som inriktning.
– Innan gick jag på dans, men jag går på rytmisk gymnastik också efter skolan, så jag pratade med mamma om att testa ridning istället berättar hon.
– Det var lite svårt i början, man måste lära känna hur hästen är.
Men hästen Silja, som hon sitter på, är jättesnäll försäkrar hon.
Men det är med att hoppa över hinder, är inte det lite läskigt?
– Nej, jag har gjort det en gång innan. Och så vet Nina vad vi klarar och inte klarar.
Vad är roligast med ridningen?
– Det är själva ridningen. Och så att stå och mysa med hästarna och rykta dem. Jag brukar gå hit efter skolan också.

Bilden ovan: Linnea Larsson rider på hästen Silja. Hon försäkrar att han är ”jättesnäll”.

Efter lektionen blir det oftast tid för lite vård av hästar och utrustning.