Eldsjäl i gymnastiken får hedersmedalj

Hon har varit engagerad i rytmisk gymnastik ”sedan stenåldern”. Och klubbnamnet Landskrona Kvinnliga GF går knappast att nämna utan att tänka på henne. Nu prisas en riktig eldsjäl inom Landskronaidrotten.

Femton timmar i veckan minst – plus alla timmar hemma med planering inför tävlingar och resor, oftast i Östeuropa. Det uppskattar Jenny Engdahl att hon lägger på föreningen där hon varit engagerad i stort sett hela livet. Kanske passande därför att överlämning av diplom och blommor under måndagen skedde i klubbens träningslokal, Albanoskolans gymnastiksal.
– Jag blev jätteglad, rörd och stolt. Tänkte ”lilla jag”, säger Jenny Engdahl, 2017 års mottagare av stadens hedersmedalj.
Det är inte utan att hon får knipa en och annan tår under presskonferensen.
– Roligt att kunna dela ut medaljen till Jenny Engdahl, dels för att det är en kvinna, dels för att det är någon som gör så mycket för unga tjejer, tycker Gunlög Stenfelt (L), kommunfullmäktiges ordförande som skötte överlämnandet.

Mia Engdahl har inte fått gå särskilt långt till presskonferensen, hon jobbar dagtid som fritidspedagog på Albanoskolan. Och kvällarna tillbringas allt som oftast i gymnastiksalen, som tränare i LKGF. Det är under hennes omsorg som talanger som Josefin Olsson, nu tränare efter en ryggoperation, Olivia Kristensson Nilsson, och egna dottern Meja Engdahl Pettersson vuxit fram. I klubben har hon varit engagerad först som utövare och sedan som tränare, ”sedan stenåldern” enligt egen utsago.
– Energin som tjejerna ger mig, det är den jag ger tillbaks, säger hon om var kraften kommer ifrån till att engagera sig år efter år.
Att LKGF är en relativt liten förening, cirka 60 utövare, tror hon varit ett framgångsrecept.
– De äldre tjejerna tar hand om de yngre, vi har en familjekänsla. Vi tränar tillsammans, tävlar tillsammans, reser tillsammans, gläds tillsammans och deppar tillsammans.

Själva medaljen får vänta, den överlämnas den 5 april på Landskrona slott, i samband med den så kallade Minnesgåvofesten, då även medarbetare i kommunen och fritidspolitiker tackas för lång och trogen tjänst. Innan dess har dock Jenny Engdahl fullt upp.
– På onsdag åker vi till Aten. Sedan är vi hemma en dag innan vi åker till Bukarest. Efter det är det fyra dagar till att vi åker till en tävling i Örnsköldsvik, berättar hon.

Bilden ovan: Det var inte utan att Jenny Engdahl fick knipa en tår när det under förra måndagen offentliggjordes att hon är 2017 års mottagare av stadens hedersmedalj. Foto: Per Eeg-Olofsson

pristagare de senaste åren

  • 2013 Carl Fredrik Reuterswärd, konstnär
  • 2014 Mia Widell, Landskrona konstförening
  • 2015 Daniel Berlin, stjärnkock och krögare
  • Jonas Hansson, vd och grundare av OHIAB

Ur motiveringen

  • ”Hennes ledarskap har skapat flera generationer gymnaster som gett föreningen stora framgångar både nationellt och internationellt. Hon är dessutom en karismatisk förebild för unga kvinnor eftersom hon har mycket pondus och samtidigt ett stort, varmt hjärta.”