Filmstudion presenterar: ”Den andra mamman”

Vad? ”Den andra mamman”
När? 13 mars
Var? Bio Maxim

Våren 2014 visade vi i filmstudion den singaporianska filmen ”Ilo Ilo” om en filippinsk kvinna som lämnar sin egen fattiga familj för att ta hand om en annan familjs barn och på så sätt bli en extramamma för den lille pojken. I ”Den andra mamman” får vi en inblick i samma företeelse i Brasilien. Här är det Val som lämnar sin fattiga familj i en landsortsstad för att jobba hos en rik familj i ett överklassområde i São Paulo. I över tjugo år stannar hon där och blir en andra mamma för sonen i huset.

Plötsligt en dag ställs allt på ända. Vals dotter Jessica, som Val inte träffat på tio år, kommer till São Paulo för att göra inträdesprov till arkitektutbildningen. Hon ska då bo hos sin mamma. Val gläds åt att få ha sin dotter hos sig men det visar sig att Jessica är en ung kvinna som är medveten om sitt eget värde. Hon underordnar sig inte så som hennes mamma gjort i alla år. Hon förstår inte varför hon inte får utnyttja lyxvillans alla utrymmen precis som en familjemedlem.

Val, som spelas av tv-stjärnan Régina Casé, och Jessica, som spelas av Camila Márdila, får nu representera olika sidor av det brasilianska samhället och dess klassklyftor. Val som under alla år trott sig ha ett bra liv blir nu varse sin situation och de sociala orättvisorna. Dottern är inkräktaren som blir en ögonöppnare och väcker mammans klassmedvetenhet. Regissören Anna Muylaert blandar i ”Den andra mamman” social kritik med komedi och lyckas göra en feelgoodfilm med allvarlig botten.
”Den andra mamman” är Anna Muylaerts fjärde långfilm men den första som visas på svenska biografer. Vi ser fram emot fler.

Eva Lindfors, Landskrona filmstudio

 

Bilden ovan: I brasilianska ”Den andra mamman” från 2015 spelar Regina Casé en hushållerska i ett förmöget hem i  São Paulo. Konflikter väcks när familjens dotter oväntat flyttar in. Foto: Press