Filmstudion presenterar: Monsieur Chocolat

Vad? ”Monsieur Chocolat”
När? 27 mars
Var? Bio Maxim

Vi har nu kommit till filmstudions sista film för säsongen ”Monsieur Chocolat”, och det är den sanna historien om den första svarta clownen i Frankrike. Filmen utspelar sig vid förra sekelskiftet och börjar på Cirkus Delvaux någonstans på franska landsbygden. Här arbetar en svart och en vit artist var för sig, utan någon större framgång, men de bestämmer sig för att slå sig samman. Resultatet blir en vit clown som hunsar en svart. Och stor succé. Det blir så stor succé att ryktet om clownerna når Paris och direktören för Nouveau Cirque. De erbjuds jobb där. Lyckan är gjord.

Nouveau Cirque var vid den tiden ett mycket populärt nöjespalats för överklassen, och clownernas nummer med vit auktoritet och svart underkastelse passade bra. Det gick bra för de båda kompanjonerna som blev rika och välbeställda. Men det är inte bara en historia om uppgång utan också om fall. Pengar leder inte alltid till lycka.
Chocolat, vars riktiga namn var Rafael Padilla, kom till Europa som 9-åring med en spansk adelsman som köpte honom på Kuba, där han var slav. Livet hos spanjoren blev inte så mycket bättre, så när han var 14 år rymde han och blev så småningom gruvarbetare och sedan upptäckt av en kringresande clown.

Huvudrollen som Chocolat spelas av den franske skådespelaren Omar Sy som blev känd i Sverige för sin roll i succén ”En oväntad vänskap”. Hans partner, clownen Foottit, spelas av den schweiziske clownen och mimartisten James Thiérrée, som med båda föräldrarna som artister vuxit upp på cirkus. Dessutom hette hans morfar Charlie Chaplin.
Chocolat var runt 1900 en stor stjärna som sedan dalade, och han dog utfattig 1917. Han glömdes bort men har nu återupptäckts genom filmen ”Monsieur Chocolat” av regissören Roschdy Zem. Helt försvunnen har han förstås inte varit. Han har levt kvar genom Toulouse-Lautrecs kända affischer och genom bröderna Lumières korta filmsekvenser från slutet av 1800-talet som man än idag kan se på YouTube.

 

Bilden ovan: Omar Sy spelar clownen ”Monsieur Chocolat” eller  Rafael Padilla som han egentligen. Tillsammans med en vit clownkollega gjorde han runt förra sekelskiftet succé med ett nummer baserat på svart underkastelse, men dog ändå utfattig. Foto: Press