Fridhem sprider sig till Landskrona och Malmö

Landskrona fotostadsprojekts planer på att förvandla Tyghuset vid Kasernplan till ett fotografiskt centrum tar nu konkret form. Först ut att starta verksamhet i lokalerna är HD/Sydsvenskans gigantiska bildarkiv och Fridhems folkhögskola. I torsdags öppnades dörrarna upp vid en presskonferens.

Fridhems folkhögskola i Svalöv har redan tidigare signalerat intresse för samarbete med fotostadsprojektet i Landskrona. Nu har det fått lite fastare form under namnet Fridhems Fotoskola c/o Landskrona Foto och är förlagd till det fotohistoriska center som nu byggs upp i Tyghuset vid Kasernplan.
– Tanken är att vi ska starta kvälls- och helgkurser för intresserad allmänhet, alltifrån glada amatörer till folk som närmar sig yrkesverksamhet, i det spektrat, säger Tobias Hultén, fotolärare och ansvarig för fotolinjen på Fridhem.
Kurserna som är 10 till antalet med 10-12 deltagare i varje, drar Fridhem igång efter fotofestivalen som är den 8 till den 17 september.
Kommer det fortsätta även efter hösten?
– Det hoppas jag. Det är målsättningen.
Kommer fotolinjen från Fridhem att flytta hit?
– Nej, inte som det ser ut i nuläget.
Fridhem mjukstartar dock verksamheten redan i sommar med två helgworkshops: ”Utveckla ditt personliga bildspråk” den 7-9 juli, och ”Ta hand om dina semesterbilder” den 4-6 augusti, som det redan nu går att anmäla sig till.
Papperstidningen har tidigare skrivit om folkhögskolans planer på att etablera sig utanför Svalöv.
– Vi satsar redan på större städer och har en filial i Malmö sedan februari, tillsammans med Skurups folkhögskola, säger Fridhems rektor Roger Johansson.
Just nu är det 60 deltagare som går etableringskurs och kursen ”Svenska från dag ett”.
– Tanken är att senare förlägga delar av allmän linje dit, säger han.
Just nu löper kurserna till september, men arbetsförmedlingen har visat intresse för en fortsättning, berättar han.

Bilden ovan: Tobias Hultén är fotolärare på Fridhems folkhögskola. Till hösten ska folkhögskolan starta viss fotoundervisning i det fotocentrum som nu byggs upp i Tyghuset vid Kasernplan i Landskrona.