Herr- och gosskör av engelskt snitt på gång

Till hösten ämnar Landskrona församling starta en ny kör för pojkar och män. Sofia Albertina gosskör och herrkör blir namnet, och det blir Dag Videke, redan idag körledare och organist, som tar ledarrollen. Kören är tänkt att fungera enligt modellen ”Engelsk goss- och herrkör”, vilket innebär att gosskören och herrarna repeterar för sig själva en gång i veckan, men möts också en gång i veckan för gemensam övning. Gosskören är tänkt för pojkar i åldern åtta år till målbrottet, herrarna efter målbrottet. Både herr- och gosskören kommer även att uppträda var för sig är det tänkt, med egen repertoar. Totalt ska det bli runt 40 sångare är tanken.
Kören ska ha som sin viktigaste uppgift att stå för körmusiken i Sofia Albertina kyrka, med mer namnkunniga körer som London´s Saint Pauls Cathedral Choir och Uppsala Domkyrkas gosskör som förebilder.
Intagning till kören görs genom en audition, i slutet av augusti hålls en sådan för killar i åldern 9-12 år. Körledaren Dag Videke understryker i ett pressmeddelande att det inte är ”proffssångare eller solister” man söker efter, utan ”killar med glimten i ögat som tycker om musik”.

Bilden ovan: Dag Videke är ledare för ett flertal körer i Landskrona församling, här Landskrona Oratoriekör – en blandad kör med över 40 avancerade sångare och en krävande repertoar.Foto: Hjördis Thelander