HSB vill bygga på gamla Lantmännen

Det var under en biltur som HSB Landskronas vd Mikael Jönsson fick upp ögonen för gamla Lantmännen-tomten. Nu vill han bygga där. Ett samarbete mellan Svalövs kommun, HSB och fastighetsutvecklingsbolaget Midroc presenterades vid en pressträff i onsdags.   

Flaggor med namnen Svalövs kommun, HSB och Midroc fladdrade i vinden vid Onsjövägen, i utkanten av den 35 000 kvadratmeter stora tomten. Tre mycket glada kommunalråd ledde pressträffen.
– Detta är ett handslag för att se vad vi kan göra på tomten, utveckla Svalöv och Svalövs kommun, sa Birgitta Jönsson (S), kommunstyrelsens ordförande.
– Det är det största som hänt i Svalövs kommun på samhällsbyggnadssidan på mycket lång tid, sa Olof Röstin (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.
– En sådan här etablering är lika viktig för Svalövs kommun som Hylieområdet är i Malmö. Det är fantastiskt att vi blivit uppmärksammade, sa Torbjörn Ekelund (L), bildningsnämndens ordförande.
På plats fanns också bland annat Mikael Jönsson, vd för HSB Landskrona. Han berättade att det började med att han och Anders Olsson, projektchef på HSB Landskrona, var ute och körde och kollade läget i några mindre orter. Då fick han upp ögonen för ett stort ”hål” i centrala Svalöv.
– Senast vi var här var en silo tänkte jag. Vi ringde till kommunen, det finns ju jättemycket mark här ute, säger han.
Att pågatåg kommer till Svalöv om några år gör det bara bättre, menar han.
– Vi fortsätter vår expansion i Landskrona och fortsätter utåt. Vi har också i Häljarp. Det är rätt naturligt, säger Mikael Jönsson.

Svalöv är inte okända trakter för HSB som redan byggt en bostadsrättsförening med 34 lägenheter här. Midroc är med och utvecklar ett liknande område en dryg mil bort: gamla Scan-området i Kävlinge, där en helt ny stadsdel ska växa fram på 15 års sikt.
HSB och Midroc har samarbetat tidigare, till exempel med höghuset Västerpark i Landskrona. Det är ett tolv våningar högt höghus, varav de första sex våningarna är vårdboende och de översta sex våningarna utgörs av 22 bostadsrätter. Om det blir ett höghus liknande Västerpark eller om det blir blir något annat på Lantmännentomten är inte klart. Det ska en projektgrupp nu arbeta vidare med. Men några tankar finns redan.

Olof Röstin (M) lyfte fram något som kommit fram i medborgardialoger: trygghetsboende för äldre.
– Det ser vi i horisonten, det är ett önskemål som finns. Sedan naturligtvis också förskolor och lägenheter, sa Olof Röstin, som inte heller är rädd att bygga på höjden.
Han menade att det är nödvändigt att ta in medborgarnas åsikter.
– Det är jätteviktigt med medborgardialoger, kanske kan man ha dialog direkt på platsen, även om det kan vara väderkänsligt, sa Olof Röstin.
Samhällsbyggnadschef Mats Dahlberg tror på en byggstart mot slutet av år 2018, ”om allt går smidigt”. Det skulle kunna betyda inflyttning år 2020.
– Det är ett gigantiskt område som vi måste utnyttja på ett effektivt sätt, sa Mats Dahlberg.

Torbjörn Ekelund liknande samarbetet mellan kommunen, HSB och Midroc vid en flört, som kan utvecklas till en date och kanske till slut en förlovning.
– Ett strategiskt partnerskap bygger på förtroende, precis som ett äktenskap. Utan förtroende blir det inget. Därför är det oerhört viktigt att välja rätt partner, sa Torbjörn Ekelund.
Att det var HSB som sökte upp Svalövs kommun är han mycket glad för.
– Det visar på att det vi jobbat med de senaste åren, att göra kommunen attraktivt för investeringar, bär frukt, sa Torbjörn Ekelund.
Viktiga ”pull-factors” är kommande pågatågsstrafik på Söderåsbanan och en fungerande skola, menade han.
– Det är så många komponenter som faller på plats.

Bilden ovan: Mikael Jönsson (till höger), vd för HSB Landskrona, och Magnus Skiöld, vd på Midroc, har höga planer för gamla Lantmännen-tomten. I många år var en stor grå silo det första folk såg när de körde in i Svalöv. Nu är den helt borta och arbetet med att utveckla tomten har börjat. Redan år 2020 kan det se helt annorlunda ut här.