Ideella krafter håller fritidsgården öppen

Sedan hösten 2015 driver Nattvandrarna i Svalöv fritidsgård i gamla Månsaboskolan. En vanlig vecka får de cirka 150-200 besök. Men de efterlyser mer intresse från kommunen.

Emil Andersson kommer från Landskrona, men har vänner i Svalöv.

– Efter sommaren 2016 så har vi haft full rulle hela tiden, säger Jan-Åke ”Kola” Svensson, ordförande och mångårig eldsjäl i Nattvandrarna i Svalöv.
Det är han och Gun-Britt Karlsson, även hon nattvandrare, som ser till att fritidsgården håller öppet varje kväll måndag till lördag.
– I fredags var här 46 stycken ungdomar och på lördagen 51 i helgen som gick, säger Jan-Åke ”Kola” Svensson när Papperstidningen hälsar på en dag under sportlovet.
– När vi öppnar klockan 18, så står det några utanför och väntar sedan halv sex, säger Jan-Åke ”Kola” Svensson.
Ungdomar kommer hit, inte bara från Svalöv och de andra tätorterna i kommunen, utan också från till exempel Bjuv, Kävlinge och Landskrona.

Att fritidsgården har öppet, bygger på ideellt arbete.
– Vi tar gärna emot sponsorer, för hjälp med till exempel att köpa in ett biljardbord eller nya pingisrack, säger Jan-Åke ”Kola” Svensson.
Han efterlyser stöd och engagemang från kommunen och politiker.
– Bara de ville komma ner hit och kolla, säger Jan-Åke ”Kola” Svensson.
Just nu är det 15 stycken aktiva nattvandrare och det behövs fler, berättar han.
Fritidschef Niklas Fonskov är uppe på fritidsgården då och då.
– De gör ett förbaskat bra och behjärtansvärt arbete, säger han.
– Jag försöker stötta dem så gott jag kan och det är en process som är igång.
Han berättar att det finns bland annat riktat verksamhetsbidrag och aktivitetsstöd som föreningen kan söka. Men då krävs att de lämnar in en föreningsrapport före den 31 mars, vilket alla föreningar måste göra i kommunen.
– Det är där jag försöker hjälpa dem, säger Niklas Fonskov.
Just nu är det två eldsjälar som gör att fritidsgården har öppet. Att familjecentralen på Månsabo kommer igång till hösten, kan göra att fler får upp ögonen och vill engagera sig i fritidsgården, tror han.
– Då kommer blickarna rikta sig mer mot Månsabo.

Eldsjälar. Jan-Åke ”Kola” Svensson och Gun-Britt Karlsson är de som ser till att fritidsgården på Månsabo håller öppet sex dagar i veckan. I bakgrunden Musse Yasar och Dino Zuzo som brukar besöka fritidsgården.

Bildningsnämndens ordförande, Torbjörn Ekelund (L), var drivande när nattvandrarna fick lokaler på Månsabo för att starta fritidsgård hösten 2015.
– Ett personligt engagemang från min sida var en bidragande orsak till att fritidsgården kom igång igen. Jag visste att de var utan lokal och var med och såg till att Månsabo inte revs, vilket var aktuellt då. Det finns ett personligt engagemang i botten, att det finns möjlighet för dem att vara där de är, säger Torbjörn Ekelund.
Att stödja ideella föreningar genom att kommunen upplåter lokaler, gör att skattebetalarna får mycket för pengarna, menar han. Men han håller också med om det finns en risk att förlita sig på ett ideellt engagemang, eftersom det kan ta slut.
– Vi gör allt  vad vi kan under paraplyet ”likabehandling”, att alla ska få stöd på ett rättvist sätt, så långt det går, så att föreningar kan ha lokaler för att bedriva sin verksamhet och få föreningsstöd. Det finns ett brett politiskt ställningstagande i den frågan, att kommunen inte ska driva fritidsgård. Men det kan ändras i framtiden, säger han.

Fotnot: Den som vill engagera sig i Nattvandrarna kan dyka upp när fritidsgården har öppet eller ringa på jourtelefonen (0721- 72 71 61).

Bilden ovan: Alice Dehlin Nilsson från Kågeröd och Julia Lindvall brukar komma till fritidsgården i Månsaboskolan.

 

Fritidsgårdens öppettider:

  • Måndag- torsdag klockan 18-21.
  • Fredag-lördag klockan 19-22.