”Jobbet är också min skola”

I april ska alla 37 anställda vara på plats. Men redan nu finns det en handfull anställda, bland dem Agim Elshani och M-Monzer Almir Housen. De har sedan augusti jobbat med uppstarten av tvätteriet.

När vi slår oss ned i Thornfabrikens gamla matsal så kommer Agim Elshani från tredje våningen i huset där han inventerat möbler för framtida behov. M-Monzer Almir Housen kommer från Stadshuset där han städat.
När de började jobba för tvätteriet i augusti så var det en annan uppgift som gällde: att prova kläder med alla kommunens vård- och omsorgsanställda som kom till Thorn för detta.
Fördelningen av klädstorlekar måste bli rätt. Agim Elshani och M-Monzer Almir Housen har båda jobbat  i projektet från dag ett – men har lite olika bakgrund.
– Jag kom till Landskrona för sju månader sedan, först var jag i norra Sverige, berättar relativt nyanlända M-Monzer Almir Housen.
– Jag gick på SFI och fick frågan från Arbetsförmedlingen om jag ville ha ett jobb. Och det ville jag, för har man ett jobb kan man snacka riktig svenska med människor. Jobbet är också min skola kan man säga.
Han berättar att en provperiod på tre veckor blev ett kontrakt på tre månader, och nu är han och Agim anställda fram till och med augusti.
– Jättebra. Det är inte roligt att sitta hemma och inte göra någonting, det är bättre att fixa något för framtiden och studera svenska på SFI samtidigt, säger M-Monzer Almir Housen.

Agim Elshani berättar att han jobbat för kommunen tidigare, med parkskötsel under 2014 och 2015. Innan dess industrijobb i Vetlanda och i Hässleholm. Till Landskrona flyttade han för jobbet.
– För min del spelar det ingen roll var jag får jobb.
Jag kan flytta till Haparanda eller Kiruna, bara man har något att syssla med, säger han.
– Här är det bra, jag trivs med kollegorna.

Både Agim Elshani och  M-Monzer Almir Housen berättar att de gärna hade fortsatt jobba på tvätteriet, även efter augusti när kontraktet går ut.
– Jag har fått besked om att för oss så är det till den 28 augusti som gäller. De här enklare jobben kom-
mer rulla på med nya som behöver ut på arbetsmarknaden, säger Agim Elshani.
– Om det inte finns någon chans att få förlängt kontrakt så ska jag studera, berättar M-Monzer Almir Housen.
– Jag har studerat till veterinär i mitt hemland. Jag vet att det inte är så lätt, men jag ska försöka, säger han och tillägger:
– Men det vore jättebra om jag kunde fått ett kontrakt till.

Bilden ovan: Agim Elshani (till vänster) och M-Monzer Almir Housen har jobbat med tvätteriet sedan augusti.

 

Jobb på kommunens tvätteri

  • 37 personer kommer att anställas av Individ- och familjeförvaltningen.
  • 30 av dem som tvätteriarbetare och 7 som materialförsörjare, det vill säga sköta distribution.
  • Tjänsterna är av typen allmän visstidsanställning och varar ett år – de kan dock förlängas.
  • Lönen är fackförbudet Kommunals lägstanivå: 18400 kronor i månaden.
  • Arbetsförmedlingen kan stå för en del av lönen genom anställningsstöd – beroende på beslut för varje individ.