Kommunen köper mark av Syngenta för ny företagspark

Det är långt ifrån fullt, men på företagsområdet Kronan, vid Landskronas södra infart, har ett antal företag aviserat etableringsplaner, bland andra hamburgerkedjan Max, som Papperstidningen tidigare skrivit om.
Nu visar kommunen intresse för att köpa upp mer mark för att förvandla den till en företagspark. Det gäller ett område på runt 14 hektar som ligger vid Säbyholm, öster om Hälsingborgsvägen. Säljaren är Syngenta Seeds, som under förra året lade ned en del av verksamheten i Landskrona med förädling av sockerbetor. Köpesumman är 24 miljoner kronor och förutom marken så ingår också några fastigheter i affären, bland annat slottsfastigheten.
– Vi vill med detta köp täcka ytterligare ett behov i staden, nämligen ett område som passar 2000-talets näringsliv med kunskapsintensiva tjänsteföretag, säger kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) i ett pressmeddelande.
När kommunen köpt marken marken föreslås den placeras inom ett nytt kommunalt aktiebolag. Nu ska frågan upp för beslut först i kommunstyrelsen den 6 april, och sedan i kommunfullmäktige den 24 april.

Kartan ovan: Det är cirka 14 hektar mark kommunen vill köpa av Syngenta – här utmärkt med röd ram. Den blå ramen visar mark som kommunen redan äger. Karta: Landskrona stad

Bland de fastigheter som ingår i köpet är slottsfastigheten på Säbyholmsområdet. Foto: Landskrona stad