Landskrona i projekt mot radikalisering

Att lilla landet Belgien blivit särskilt hårt drabbat av militant islamistisk radikalisering blev tydligt i och med terrordåden i Paris och på Bryssels flygplats Zaventem de senaste åren. Som en motreaktion har det belgiska inrikesministeriet tillsammans med en ideell organisation fram ett utbildningspaket som fått namnet BOUNCE. Tanken är att det ska fungera förbyggande genom att ge unga i riskmiljöer verktyg för att stärka sin motståndskraft mot radikala influenser. Materialet har redan använts i Nederländerna och Belgien, och nu har tio europeiska städer valts ut för en pilotstudie. Landskrona är en av dem, de övriga är Malmö, Liége, Leuven, Montreuil, Bordeaux, Amsterdam, Groningen, Augsburg och Düsseldorf.
– Vi har arbetat för att motverka radikalisering i flera år. Detta är ytterligare ett steg i samma riktning. Med BOUNCE-projektet får vi kraftfulla verktyg som riktat sig direkt till ungdomar och deras sociala miljöer, säger kommunens trygghetssamordnare Annika Wågsäter i ett pressmeddelande.
Projektet är tänkt att motverka alla former av radikalisering, både höger- och vänsterradikalism och religiös extremism. Under april ska åtta personer, som ofta möter unga i vardagen, utbildas i metoden.

Bilden ovan: Efter terrordåden i Paris 2015 blev det klart att flera av gärningsmännen utgått från Belgien. Det är också därifrån den nya metoden mot radikalisering av unga kommer, en metod som ska läras ut i Landskrona i en pilotstudie. På bilden fransk polis som kontrollerar passagerare på den fransk-tyska gränsen efter terrordåden. Foto: Mostphotos