Landskronafotograf släpper ny fotobok

Thomas H Johnsson är fotografen och Landskronaskildraren som var med och startade fotofestivalen. Till och med 2005 var han konstnärlig ledare för festivalen. Efter att han och JH Engström lämnat över stafettpinnen till Jenny Nordquist och Christian Caujolle så är det andra projekt som gällt. Nu är Thomas H Johnsson i slutfasen med ett sådant, nya fotoboken och utställningen som fått arbetsnamnet ”Sweden Behind”.

Det är bilder från det andra Sverige, det som inte är storstad eller förort, och som inte syns i nyhetsrapporteringen.
– Men ”Sweden Behind” är inte glesbygdspolitik. Fotografierna gestaltar mer ett känslomässigt och mentalt tillstånd. En tidsmarkör. Men på ett lugnt och inte så sensationalistiskt plan. Som att säga vad man har på hjärtat men tillsynes tala om någonting annat, säger Thomas H Johnsson i ett pressmeddelande.
Ursprunget till arbetet, som pågått i tio år,  är en tidningsnotis om landsbygden i mediaskugga berättar Thomas H Johnsson. Och det var ett byte av teknik som fick det att lossna ordentligt.
– I många år var jag småbildsformatet och svart/vit film trogen. Men jag började känna mig mer och mer begränsad av mitt eget uttryck, och för att utmana mig själv var jag tvungen att vända upp och ner på allt, glömma allt jag lärt mig och koka en helt ny soppa. Resultatet blev en mer eftertänksam och ömsint arbetsmetod. Och det känns. Bilderna kräver sin koncentration.

Bilderna ovan: Färgnegativ och mellanformatskamera är tekniken. Motiven kommer från det Sverige som inte syns så ofta i media i Thomas H Johnssons kommande fotobok och utställning ”Sweden Behind”. Foto: Thomas H Johnssons 

Thomas H Johansson. Foto: Privat