Ljust och rått är melodin för nya musikhuset

Ljust, en lite rå touch, skarpa färger på sina håll och väldigt ljudisolerat. Så kan man beskriva Fridhems folkhögskolas nya musikhus. Papperstidningen har fått en förhandstitt på insidan.

Anders Vestergård gillar det stora ljusinsläppet i den stora salen.

Från det gamla musikhuset från början av 1890-talet, hörs piano och trummor.
– Här hör man allt ut. Det kan man inte göra i det nya, säger Anders Vestergård när han låser upp det nya musikhuset.
Han är ledare för Fridhems kulturlinjer och musiklärare och har varit involverad i nybygget. Under ett år har Svalövsborna kunnat se hur det tagit sin runda form invid Rönnebergsvägen. Utsidans ribbor i sibirisk lärk kommer att bli gråa med åren. Den uppåtgående rörelsen i träet, som kan föra tankarna till ljudvågor, går igen även när vi går in genom dörren.
– Det är en fantastisk fin trappa, säger Anders Vestergård och tittar åt vänster.
Trappan följer husets runda form uppåt. Den täcks på ena sidan av höga fyrkantiga rör av rostigt järn, som kommer bli än mer brunt så småningom.
– Det ska vara lite rått, säger Anders Vestergård.
I källarplanet, ligger fyra extremt ljudsolerade trumrum.
– I princip ska man kunna vara där och spela fullt ställ och ha konferens här, säger Anders Vestergård och visar vägen in i den stora salen.

Det första som slår en besökare är ljuset som kommer in genom höga, avlånga fönster. Mellan varje fönster finns utskjutande ”ljudabsorbenter”.
– Det är extra viktigt i runda rum, det är för att ljudvågorna inte ska studsa runt utan brytas av, säger Anders Vestergård.
Rummet är till både för konserter och att hyra ut till konferenser.
Huset har tre våningar, varav bottenvåningen är under jord.
– Så tar vi den oranga hissen upp, säger Anders Vestergård.

Orange färg i hissen. Tydliga färger återkommer även på till exempel toaletterna på källarplanet.

På den övre våningen finns tre övningsrum. Det är också här som övergången mellan det gamla och det nya finns. Även det gamla musikhuset har fått lite nya inslag: en ny entré på markplan.
Därifrån brukar dock tonerna leta sig ut.
I september är det officiell invigning.

Trappan är till vänster precis när man kommer in. De rostiga järnrören ska ge en lite rå känsla.
Järnrören blir mer bruna med tiden.

 

Anders Vestergård blickar ner från den gång som förbinder det nya musikhuset med det gamla.

 

 

Fridhems nya musikhus

  • Tog ett år att bygga.
  • Kostade cirka 25 miljoner kronor.
  • Här finns sju olika övningsrum och en stor konsertsal
  • Ritat av arkitekt Berit Restad på Lokal XXX Arkitekter AB i Stehag.