MFF ska drilla Svalövselever i fotboll

Tränare från MFF ska komma till Linåkerskolan ett par gånger i veckan för att träna fotboll med ett antal elever. De långt gångna planerna på ett samarbete mellan Svalövs kommun och klubben presenterades för politikerna i bildningsnämnden i veckan.

På plats fanns då MFF-legendaren Staffan Tapper och Jan-Olov Kindvall för att presentera samarbetet, som ska ske genom den så kallade MFF-akademin.
– Det handlar mycket om att fostra. Sköter ungdomarna både sin skola och träningen kommer talangen av sig själv. Det är mycket viktigt att poängtera, säger Staffan Tapper till Skd.
Han var med och drog igång MFF-akademin 2005. Nu finns den på två skolor i Malmö, men även i Lomma, Bjärred, Staffanstorp, Simrishamn, Höör, Arlöv, Hässleholm och Kristianstad. Det är flera kända namn håller i träningarna: Niklas Skoog, Tore Cervin, Anders Palmér, Jeffrey Aubynn, Jörgen Olsson, Ulf Larsson och Anders Linderoth.
– Vi börjar med ett treårsavtal. I de kommunerna som MFF redan har sin akademi, så har det övergått till en tillsvidare verksamhet, MFF:s och Linåkers målbild är att det blir en stadigvarande verksamhet, säger Torbjörn Ekelund (L), bildningsnämndens ordförande.
Under det första året bildas en grupp i årskurs 7, därefter ytterligare en under de två kommande läsår. Om det blir en helt profilerad klass i årskurs 7, är inte bestämt än, eller om eleverna som är med i MFF-akademin, går kvar i sina olika klasser.
– En grundförutsättning för att komma med är att de sköter sin övriga skolutbildning, säger Torbjörn Ekelund (L).
För det första året ska Svalövs kommun betala 250 000 kronor till MFF. Torbjörn Ekelund lyfter fram hur viktigt det är med fysisk träning för det vanliga skolarbetet.
– Det finns också skolforskning som säger att skolor som profilerar sig, når bättre resultat generellt, säger han.
– Detta är att öka måluppfyllnaden i dubbel bemärkelse.
Fotbollsundervisningen ska ske under befintlig tid som eleverna är i skolan, på tider då de har gymnastik, Elevens val eller håltimmar. Exakt när det ska dra igång är inte spikat, men troligen senare än till hösten.

Bildtext:
Staffan Tapper, tidigare landslagsspelare och MFF-legend, jobbar numera bland annat med MFF-akademin, som nu inlett ett samarbete med Svalövs kommun och Linåkerskolan.
Foto: Malmö FF