Mikael Holm tar över DataPryl

Jonas Ekelund har i flera år gått och funderat över om han inte skulle byta bana, sälja Datapryl och hitta på något annat. Men det viktigaste för Jonas har i slutänden varit att företaget mår bra även utan honom, för då kan personalen känna sig trygga även i framtiden.

Nu är det officiellt Mikael Holm tar över DataPryl efter Jonas Ekelund.

Först i år dök den rätta efterträdaren upp och Mikael Holm som han heter har redan tagit över och är just nu i full gång med att lära sig hur hans nya företag fungerar. Mikael Holm är ingen nykomling i datorvärlden. 53 år gammal har han varit med sen 80-talet då han satt hemma i köket och byggde egna datorer trots att både kunskap internet och användningsområdet för en dator var starkt begränsat. Under flera år hade Mikael datorer som huvudsyssla. Han specialbyggde maskiner och importerade en hel del datorer och inte minst komponenter.
I takt med att datorerna nästan revolutionerande tog över mycket av kontorsrelaterade arbetsuppgifter och att persondatorer blev både bättre och billigare, vek Mikael av huvudvägen för att rent yrkesmässigt ägna mer tid åt
utbildning i främst handhavande av datorer. Kunskaper som människor behöver för att kunna använda sin dator fullt ut helt enkelt. Och som oftast leder det ena till det andra.
Utbildningsgebitet var en fullträff för Mikael, men det har inte stannat vid dator-relaterade diton. Idag har Mikael förutom Datapryl ett företag som erbjuder utbildningar i lite mjukare ämnen som personlig coachning, mindfullness och NLP och ytterligare ett där huvudfokus ligger på arbetsmiljön och frågor kring hur personalen ska må bättre genom att bland annat lära sig att kommunicera bättre.

Att Mikael hoppade på datortåget igen är ändå inte så konstigt. Mikael känner Jonas Ekelund sedan länge och var välbekant med hur DataPryl fungerar och hur viktig butiken är för Landskronas alla datoranvändare.
Mikael som är värmlänning kom till Skåne i början av 90-talet och har genom åren sett hur Landskrona utvecklats.
– Att DataPryl ligger i just Landskrona var kanske inte avgörande men det bidrog definitivt till mitt beslut att köpa butiken. Det finns en enorm potential både i stan och i Datapryl, menar Mikael.

Lära känna alla
I nuläget koncentrerar Mikael sig på att lära sig hur allt fungerar.
– Om det blir några förändringar får framtiden utvisa, men just nu behöver jag få en bra grund och lära känna killarna som jobbar här. Deras kunskap och erfarenhet är enorm och kanske också den största tillgången. Blir det förändringar framöver så blir det bara för att det behövs och helt i samarbete och samförstånd med dom, säger Mikael.
Datorvärlden är enormt expansiv och det är viktigt för den som jobbar med service och försäljning att hålla sig uppdaterad om nyheter och teknik. Mikael som tänker införliva sina tankar han har med sig från sina andra verksamheter tror att personalens välmående är avgörande för hur dom orkar ta till sig nyheter och ny kunskap.
– Inspiration och utbildning är viktigt för att kunna fylla på i kunskapsbanken men det är minst lika viktigt med pauser och utrymme att vila hjärnan, säger Mikael.

Gärna i garaget
Privat är Mikael en gift familjefar men med numer utflugna barn. Den lilla fritid han har spenderar han gärna i garaget.  Jo, garaget. Där står nämligen en Hot Rod under uppbyggnad. Mikael gillar nämligen inte bara att bygga datorer. Här pratar vi en helt egenbyggd ram, egengjuten kaross och ett motoralternativ som får många att höja lite extra på ögonbrynen. En 6,2 liters V8 diesel från en gammal cheva, med dubbla egenanpassade turboaggregat och en förstärkt 700-låda. Med lite tur kanske vi kommer kunna göra ett reportage om just bilen, men den här gången handlar det om Mikael själv i egenskap av ny ägare till DataPryl.
Jonas Ekelund som fort-farande finns till hands lite i bakgrunden är givetvis en värdefull källa till in-formation för Mikael.
– Det känns jättebra att lämna över DataPryl till Micke, men det är givetvis också vemodigt. Jag har ägnat många år åt att bygga upp DataPryl och vill och hoppas naturligtvis att det ska gå bra, inte minst för dom anställda, säger Jonas.

Verkar för Landskrona
Just nu har Jonas ovanligt mycket tid över. Han har redan dragit igång ett nytt företag där han erbjuder sina tjänster genom pryl-fynda.nu. Resten av tiden ägnar han precis som tidigare åt att verka för Landskronas utveckling. I praktiken innebär det att han är engagerad i otaliga nätverk, föreningar och i Rotary.
– Jag vill gärna göra detta för Landskrona nu när möjlighet finns, avslutar Jonas.

Bilden ovan: Nygammal personalgrupp. Från vänster bakifrån Andreas Einarsson, Magnus Olsson och främre raden från vänster Stefan Jönsson, Mikael Holm och Joakim Fredriksson.