”Musik betyder inget om den är som vatten i kranen”

CD:n dödade vinylen. Och sedan sig själv. Men nu håller vinylskivan på att återuppstå. Det menar rutinerade skivsamlaren Mats Zetterberg. Han är spindeln i nätet för Röstångas allra första skivmässa nu på lördag.

– Det har sagts länge att vinylen är tillbaka, men nu de senaste månaderna har det skjutit fart på allvar. På mässorna i Malmö och Lund har det varit lika mycket folk på som på 80-talet när det var som störst, säger Mats Zetterberg.
Han leder vägen ner i källaren i hemmet i Ljungbyhed. Här står flera backar med skivor, till allra största delen LP-vinylskivor.
Han bläddrar i en av backarna och fiskar upp en skiva med nyligen framlidne Peter Sarstedt, kanske mest känd för hiten ”Where do you go to my lovely”.
– Otroligt nog kom han och spelade på Pub Skåningen i Röstånga hösten 1969. När han spelade där fick som ung gymnasist träffa honom och intervjua honom. Ska aldrig glömma att han berömde min stappliga skolengelska. Och nu är han död, men jag minns honom som en riktig hedersman, säger Mats Zetterberg som har ett förflutet som journalist på bland annat NST, Arbetet, Aftonbladet och frilanslollektivet Grupp Fem i Lund.

Själva omslagen är en stor del av grejen med vinylskivor, tycker Mats Zetterberg.

Han bläddrar vidare och får upp ”Peace of mind”, ett album med det psykedeliska rocksoulbandet King George Discovery på tyskt skivbolag. Outgivet material från sent 60-tal som gavs ut bara för några år sedan.
– Det trycktes bara i 300 exemplar. Han (sångaren King George Clemons, red. anm.) var kompis med Jimi Hendrix och kom till Sverige som desertör, säger Mats Zetterberg.
Mats Zetterberg var själv sångare i nya-vågen-bandet Fiendens Musik. Det var efter att de slutat spela 1981 som han kom in på skivsamlarbranschen. I cirka 35 år har han samlat, köpt och sålt vinylskivor, mestadels från sin affär ”Living in the Past” i Lund, som han var tvungen att lägga ned för tio år sedan.
Han menar att vinylen stod på sin ”absoluta lågpunkt” vid 1993-1994, hårt drabbad av CD-skivans intåg.
– Jag sa till alla som orkade lyssna att CD:n är bara en parentes. Jag visste inte hur rätt jag skulle få, säger Mats Zetterberg.
– Folk tycker att det är tråkigt att ladda ner musik. Musik betyder inget om den är som vatten i kranen.
Saker som lockar folk till vinylen är formaten på omslagen, ofta rena konstverk. Han tar fram den svenska gruppen Made in Swedens ”Snakes in a hole” från 1969 och sätter den på skivspelaren. Skivomslaget är psykedeliskt målat av Ardy Strüwer och pryds bland annat av en naken kvinnas rygg. På insidan vandrar musikerna Jojje Wadenius, Bo Häggström och Tommy Bergudd i svartvitt, då unga musiker med jazzbakgrund men redan i världsklass.
– Det här är vad det handlar om, att få höra det här knakandet när man slår upp ett utvikbart omslag. Det är fint, säger Mats Zetterberg.
I den ”eviga diskussionen” om det är CD:n eller LP:n som låter bäst har Mats Zetterberg sin åsikt klar:
– En vinylskiva i perfekt skick slår vilken CD-skiva som helst. Utljudet, volymen alltså, är lite lägre men samtidigt rundare och mjukare.

Fotnot: Fiendens Musik har återuppstått och är nu i full gång med att spela in en ny skiva. De drog tre fulla hus i Stockholm förra året och hoppas göra om det på Jannis Pizzeria i Ljungbyhed och Norrehus i Klippan i april eller maj.

Bilden ovan: ”Älgarna demonstrerar” står det på en liten lapp som Mats Zetterberg markerat skivan ”Barnlåtar” av Hollingworth Liungman med.

Mats Zetterberg

 • Född 1951.
 • Bor: Ljungbyhed.
 • Bakgrund: Drev skivaffären Living in the Past i Lund fram till 2006. Tidigare journalist och sångare i rockbandet Fiendens Musik, bluesbandet Bluesblocket och retroproggbandet Svenska Musikrörelsen. På senare år även verksam som översättare av bland annat den amerikanske författaren och sångaren Willy Vlautin, Jack Kerouac och J D Salinger.

 • Skivmässa i Röstånga

 • Lördag 25 mars klockan 12-16 på Röstångagården.
 • Den som vill boka bord för att stå och sälja kan ringa Mats Zetterberg på 0730 – 57 08 00.
 • Arrangör: Kulturföreningen Akustik.
 •  

  Vad är en vinylskiva?

 • En vinylskiva är en grammofonskiva av vinylplast. Den var det dominerande uppspelningsmediet i musikbranschen mellan cirka 1950 och 1990.
 • Skivan spelas upp med hjälp av en grammofon/skivspelare, där en nål (fäst på ett tonhuvud eller ”pickup”) på en (ton)arm läser av de graverade spåren i skivan. Under tiden roterar skivan med en hastighet av 33? (LP) eller 45 (EP, singel) varv per minut (rpm).