Nu byggs det nytt för gymnasiet

Svalöfs gymnasium ska få nya och ombyggda lokaler uppe på Felestad. För någon vecka sedan började arbetet.

Det ska bli en helt ny byggnad med plats för cirka 70-80 elever, med sex undervisningsrum, två arbetsrum för lärare och ett mottagningskök. Det ska gå att äta lunch där för de elever som vill.
– Vi flyttar upp två hela arbetslag: naturbruk med inriktning på lantbruk och särskolan, säger Lena Hansson, rektor på Svalöfs gymnasium.
På Felestad har sedan tidigare transport- och bygg- och anläggningsprogrammen funnits.
Dessutom blir det en del förändringar i redan existerande lokaler: en truckhall blir arbetslagsyta för Bygg- och anläggningsprogrammet med undervisningsrum och en maskinhall byggs om till truck- och maskinhall.
– Vi har blivit fler elever, det har blivit trångt och så är det ju för det nya programmet bygg- och anläggning, säger Lena Hansson.
Dessutom ska Svalöfs gymnasium, i samarbete med bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna, ge mer undervisning i entreprenad för de elever som går naturbruksprogrammet med lantbruksinriktining med yrkesutgång växtodling/entreprenad. Från och med hösten ingår där 200 poäng Grävmaskin som ordinarie kurs och det ska då också finnas möjlighet att inom individuellt val välja Hjullastare 200 poäng. Det innebär bland annat att eleverna efter examen får lov att köra sina maskiner på byggarbetsplatser.
– Framtidens lantbruk ser ut så. Vinterhalvåret måste man ofta syssla med någon entreprenad, säger Leyla Özalp, biträdande rektor för bland annat bygg- och anläggningsprogrammet.
Omdaningen av Felestad kommer att ge en hyreshöjning på 2,3 miljoner kronor för Svalöfs gymnasium, som hyr av det kommunala fastighetsbolaget Svalövslokaler.
I november-december beräknas det vara klart.

Fakta:
På Svalöfs gymnasium finns fem nationella program: naturvetenskapsprogrammet, samhällsvetenskapsprogrammet, bygg- och anläggningsprogrmmet, naturbruksprogrammet och fordons- och transportprogrammet.
På naturbruksprogrammet finns det två inriktningar: djurvårdare och lantbruk. På lantbruksinriktningen finns det tre så kallade yrkesutgångar: djurskötare, högskoleförberedande och växtodling/entreprenad.

Bildtext: Det ska bli nya och ombyggda lokaler för Svalöfs gymnasium uppe på Felestad. Nu har jobbet börjat. Här är det Robban Pettersson från Einar Dahls byggnads AB som gör föreberedelser för att sätta en ny brunn.