Nytt fotocentrum gläntar på dörren

Fotostadsprojektets planer på att förvandla Tyghuset vid Kasernplan till ett fotografiskt centrum tar nu konkret form. Först ut att starta verksamhet i lokalerna är HD/Sydsvenskans gigantiska bildarkiv och Fridhems folkhögskola. I torsdags öppnades dörrarna upp vid en presskonferens.

Utanför Tyghuset står en flyttbil. Bilder i Syd AB, ett företag som förvaltar och säljer bilder ur HD/Sydsvenskans stora arkiv med runt 20 miljoner bilder, håller på och flyttar in.
– Bilder i Syd representerar första brohuvudet för Landskrona Foto, förutom fotofestivalen, så vi är jätteglada att ni valt att flytta hit, säger Göran Nyström, verksamhetsledare Landskrona Foto, vänd till Joakim Berglund från Bilder i Syd.
– Det är ju två tidningarnas arkiv, ett från Sydsvenskan och ett från Helsingborgs Dagblad. En av de stora fördelarna är att de hamnar på ett och samma ställe, vilket ju underlättar för vår verksamhet. Då behöver vi inte åka till två adresser, säger Joakim Berglund som berättar de att förmodligen behöver någon vecka till på sig att flytta in.
– Vi öppnar upp det på ett sätt vi inte haft möjlighet att göra innan. Det är verkligen en skatt som vi sitter på och som kommer medborgarna till glädje på ett sätt som inte varit innan, säger Anette Östergren, vice vd på Sydsvenskan.

HD/Sydsvenskans bildarkiv innehåller cirka 20 miljoner foton.

Kommer det vara ett publikt arkiv så att vem som helst kan komma och titta?
– Inte på det sättet att folk själva ska kunna gå in och leta, utan det får ju bli under ordnade former. Det är klart vi har en förhoppning att vi ska kunna öppna upp för besök. Det är ju redan idag ett stort tryck från prenumeranter och läsare men också andra som frågar efter bilder. Det är klart att vi så långt det är görligt ska öppna upp det, säger Joakim Berglund.
–  Vi tycker det är viktigt att den här typen av samlingar kan bli mer publika och ha möjligheter att exponera sig på olika sätt i anslutning till vår verksamhet. Nu håller vi på och arbetar med ett gemensamt projekt. Vi ska försöka göra en vandringsutställning som utgår från bilder från det här arkivet. Första anhalten kommer antagligen att bli Bok- och biblioteksmässan i Göteborg till hösten. Sedan hoppas jag att vi kommer att kunna visa det här och på andra ställen runt om i Sverige, säger Göran Nyström.
En permanent fotohistorisk utställning hoppas han kunna bli klar mot slutet av år 2018, eller början av 2019, berättar han.
Fotocentrat i Tyghuset kommer senare också att innehålla museets bildarkiv, forskningslokaler, en fotohistorisk utställning och bibliotek med mera. I gymnastiksalen skapas en stor lokal för tillfälliga utställningar, mässor och konferenser.

Bilden ovan: Anette Östergren, vice vd på Sydsvenskan och Joakim Berglund från Bilder i Syd AB, glädjer sig åt att HD/Sydsvenskans stora bildarkiv kommer på plats i Landskrona.