”Ryssarna” rycker in

På Papperstidningen ryker det i flera skorstenar som man brukar säga. I praktiken innebär det att förutom tidningarna, webbsidor och trycksaker i alla dess former har vi ett nytt spännande projekt igång.

I dagarna lanseras detta för blivande samarbetspartners och för konsumenter något senare under våren. För att få vår nya produkt att bli verklighet har vi haft täta samarbeten med flera stora aktörer och dessutom fått hjälp av två vitryska utvecklare. Pavel Bely och Tsimafei Markusenka  har varit här och jobbat en gång tidigare och nu senast var dom på plats i dryga två veckor precis inför lanseringen.
Pavel Bely och Tsimafei Markusenka  jobbar åt ett svenskägt företag med kontor på flera platser i världen. ”våra killar” sitter för det mesta i Minsk, men det är inte första gången dom är outsourcade.
Typen av jobb varierar men att dom här killarna har koll på ettor och nollor förstår man när man kikar in på projektets kontor. Idel svarta datorskärmar fyllda med ett sammelsurium av tecken, siffror och bokstäver. För en vanlig dödlig, totalt obegripligt, men för dessa killar vardagsmat och ett lättbegripligt språk.

Även om Minsk numer är en betydligt mer öppen stad, är skillnaderna mellan Sverige och Vitryssland givetvis stora. Vi tog tillfället att fråga ut grabbarna innan det var dags för dom att packa och återvända hem.
På frågan om vad dom tyckte om den svenska maten svarade båda att den var god, men efter ett idogt journalistiskt utfrågande kröp det fram att den var kanske lite söt, men laxen var god, riktigt god.
Väderleken var ungefär densamma, men efter att ha haft ett avstängt element på hotellrummet de första nätterna tyckte båda att det var nog ändå kallare i Sverige…
Båda killarna var överraskade av hur artiga svenskar är mot allt och alla. Människor man möter på gatan, killen i kassan på Ica eller servitrisen på restaurangen.
Tsimafei var imponerad över hur rationella och ordningsamma vi svenskar är, men också hur mycket vi pratar om pengar och ekonomi.
– Ni har alltid med den ekonomiska aspekten i till exempel utveckling av en produkt, det är smart, riktigt smart.
Pavel och andra sidan som är några år äldre, har rest betydligt mer, spelar i ett punkband på ledig tid var mest fascinerad över alla appar vi svenskar använder i våra mobiler men var också bitvis inne på samma reflektioner som Tsimafei.

Under de två veckorna killarna var här för att jobba hann dom med ett snabbesök i Köpenhamn ett par tre vändor på krogen här i stan och det enda dom egentligen saknade förutom någon bra konsert med ett bra svenskt punkband var en omgång innebandy.
Nästa gång Pavel och Tsimafei, då blir det turnering!