Så bygger du en egen orgel på fem minuter

På hemsidan för Svalövsbygdens pastorat kan besökaren se ett youtubeklipp där kantor Åse Lindberg Christensen sätter ihop mjölkkartonger och ballonger till en kyrkorgel. Här visar hon hur du bygger din egen.

– Jag kallar det för kartongorgel, säger Åse Lindberg Christensen.

Hon är kantor inom Lunds stift som de senaste åren satsat mycket på barn och orgelspelande, att barn ska få spela kyrkorgel som sitt första instrument som 7-8-åringar. Det är ett arbete som hon varit mycket delaktig i och har sedan flera år barn i undervisning.
– Jag tänkte: varför inte bygga något slags pedagogiskt hjälpmedel för att förstå hur en kyrkorgel fungerar, säger Åse Lindberg Christensen.

Det tog ett tag innan hon kom på en konstruktion av kartongorgel som funkade.
– Jag ville att den skulle byggas av saker som man hade hemma, säger hon.
På mindre än fem minuter sätter hon ihop delarna till kartongorgeln.
–  Det låter som en kalastuta. Men det är inte ljudet som är poängen. Det handlar om att förstå de olika delarna av en orgel som behövs för att den ska funka, säger Åse Lindberg Christensen.
Nu är det upp till dig, käre läsare att bygga din egen orgel. Följ bara stegen här på sidan. Kanske får du idéer om hur man kan vidareutveckla orgeln. Om du inte har lust att bygga din egen, så finns det på Papperstidningens hemsida en video där du kan höra hur det låter.

Detta behövs: Två tomma mjölkkartonger eller jospaket med skruvlock (släng själva locket), tejp, sax, vattenballonger, vanliga ballonger, ett glasspaketslock, en squeaker (kalastuta) och eventuellt ett elrör.

Gör så här:
Steg 1: Gör hål mitt på de två kartongerna med en sax. Hålet ska vara så stort att du kan stoppa ner ett finger.
Steg 2: Vänd kartongerna med de två hålen mot varandra. Vira mycket tejp runt kartongerna, så att det blir lufttätt. Men lämna en cirka 10 centimeter lång springa i tejpen ovanför hålet.
Steg 3: Klipp till en fyrkant av glasspaketslocket, cirka tio gånger tio centimeter. För ner det genom springan. Locket kommer att fungera som ett slags ventil och sätta stopp för luften mellan kartongerna.
Steg 4: Klipp av botten av en vattenballong. Trä den på squeakern som kommer att fungera som en orgelpipa.
Steg 5: Sätt den avklippta vattenballongen och squeakern på ett av hålen.
Steg 6: Blås upp en vanlig ballong.
Steg 7: Snurra ballongen vid inblåset så att det inte sipprar ut luft när du trär den över det andra hålet.
Steg 8: Snurra upp ballongen.
Steg 9: Ta bort ventilen mellan kartongerna (glasspaketslocket). Förmodligen måste du trycka på ballongen. Om du sätter på ett elrör på squeakern (och därmed förlänger orgelpipan), kan du få en mörkare ton.

SÅ här låter den: