Smaklig spis på Södra Långgatan

Förra onsdagen och igår tisdag bjöd Södra Långgatans äldreboende in anhöriga till lunchen, för att de själva skulle få sig en bild av hur det smakar. Även Papperstidningen fick sig en portion.

Numera serveras maten från fat på borden.

– Den är utan svamp. De har svampsås där borta, säger Astrid Svensson och pekar på en kanna med sås, som ska användas till dagens lunch.
Hon pratar med Ruth Olofsson, också hon en av de boende på Södra Långgatans äldreboende. Vi sitter vid ett av borden i matsalen på våning tre. På uppläggningsfaten ligger kassler (tunna skivor), potatis och rårivna morötter. Strax intill står salt och peppar, en skylt med dagens måltider och vita och lila tulpaner. Till efterrätt väntar konserverad frukt och grädde.
Damerna, som jag fått till bordssällskap, låter sig väl smaka.
– Det är bra mat. Det är inte allt som är ens älsklingsrätt, men allt är gott och man kan äta det ändå, säger Astrid Svensson.
En nyhet sedan en månad är att maten ligger på uppläggningsfat som var och en kan ta ifrån på varje bord. Det var något som personalen kom med förslag på när de hade utbildningsdag.
– Man kan ta så mycket man vill. Man kan ta lite mer om man vill det, säger Astrid Svensson.
Hon lyfter också fram flexibiliteten hos personalen, att man kan byta om man inte gillar kvällsmaten. Ibland händer det att personalen avbokar något kvällsmål och iställer beställer pizza eller gör räkmackor eller något annat. Det är önskemål som kommit upp på boråd som personalen har med brukarna.
Kasslern, potatisen och såsen slinker ner.
– Som vanligt så var det gott, säger Ruth Olofsson.
Vid ett annat bord sitter Anna Sörensson som är och hälsar på sin man Arne.
– Han verkar nöjd, det är det viktigaste för mig. Jag har ätit här någon gång tidigare, jag tycker att det är god mat. Arne har aldrig sagt något negativt om maten, säger hon.
Inte heller denna dag.
– Jag tror inte någon kan klaga på den här maten idag, säger Arne Sörensson.
Det var dock inkomna synpunkter och allmänna skriverier i tidningar som fick enhetschef Marie Wennerholm att bjuda in anhöriga till lunch under två dagar.
– Jag har tyvärr hört från brukarna att maten inte varit så bra under hösten. Mycket kan bero på att vi inte haft en ordinarie kostchef, säger hon.
– Därför började vi diskutera att bjuda in anhöriga. Redan nu märker man skillnad, att smaken är bättre.
Hon har tillsammans med personalen jobbat mycket med matmiljön, bland annat genom mindre bord, att servera maten på fat så att de som kan själva tar sin mat, att duka extra fint på helgerna, att kryddor alltid finns på borden liksom färska blommor och en lugnare miljö med högre mysfaktor.
– Och museet har varit här och satt upp nya tavlor, säger Marie Wennerholm.

Kassler med potatis, champinjonsås och rivna morötter var dagens lunch.

Den 1 februari började Birgitta Åkesson som kostchef för Fröjdenborgs kök som gör maten till alla äldreboenden inom kommunen. Varje dag lagar de drygt 400 portioner till lunch respektive kvällsmat.
– Det är inte så konstigt om alla inte är nöjda alltid. Mat är något som man måste hålla på och utveckla, säger Birgitta Åkesson.
Sedan hon började som kostchef så har hon gjort några förändringar.
– Vi jobbar mycket med smaken. Äldre människor behöver lite mer smak, säger hon.
Grädde i såsen, att biffarna inte värms för hårt, att sopporna inte är för tunna, det är saker som ska bidra till förhöjd smak. Och så gör kommer kvällsmaten att bli lite matigare från när nästa matschema börjar, den 3 april.
Hur var då maten?
Jo, den var helt ok, precis som något som jag själv skulle kunna laga hemma, champinjonsåsen var särskilt god.

Bilden ovan: ”Det är inte allt som är ens älsklingsrätt. Men allt är gott och man kan äta det ändå” säger Astrid Svensson.