Snart syltas det på gamla Meat Master

Att syltproducenten Björnekulla flyttar från Åstorp till Svalöv är känt sedan ett år. Om några veckor drar företaget igång verksamheten i de gamla Meat Master-lokalerna. På kort sikt ger det ett tiotal säsongsjobb under sommarens gurkproduktion.

Gino Longo är försäljningschef på Björnekulla. Han vill inte gå in på hur mycket företaget har investerat i de nyrenoverade lokalerna på Karatoftagatan 1, cirka en kilometer efter Svalövssjön för den som kör från Svalöv mot Kågeröd. Senast låg här filtertillverkaren Dinair.
När startar ni produktionen i Svalöv?
– Vi ska väl vara igång någon gång vecka 13 eller 14, säger Gino Longo.
Ni tar med tio anställda från Åstorp. Kommer flytten innebära nya jobb i Svalöv?
– Det hoppas jag. Målet är att rekrytera nya kolleger. När vi har produktionen av gurka under sommaren, juli till och med september, så behöver vi ett skift till. Vi har ett skift idag.
Det innebär alltså ett tiotal anställda till under den delen av året.

En stötesten i samband med Björnekullas flytt till Svalöv har varit att Svalövs reningsverk är för litet för en sådan industri. Svalövs reningsverk har i dagsläget kapacitet för 500 hushåll utöver det som det klarar idag. Nu finns ett avtal mellan Björnekulla, NSVA och Svalövs kommun som innebär att Björnekulla får släppa ut den extra volymen processvatten som motsvarar de 500 hushållen, mot betalning till och med år 2019. Därefter måste de installera ett eget reningsverk, vilket kostar cirka två miljoner kronor.
Kommunalrådet Olof Röstin (M) glädjer sig åt att kommunen är attraktiv för etableringar.
– Diskussionerna har varit att det kan ge rätt många säsongsjobb och de tas ofta lokalt, säger Olof Röstin (M).

Fotnot: Björnekulla tillverkar främst olika typer av sylt, men även olika typer av inlagda gurkor,  skivade rödbetor, marmelader, äpplemos och senap. Flera av produkterna är ekologiska.

 

Bilden ovan: Snart kör Björnekulla igång sin syltproduktion i lokalerna där filtertillverkaren Din Air höll till. Foto: Jonas Lundin /arkiv